Colonelul Florian Medrea despre organizarea si rolul Corpului Voluntarilor Horia

         Domnule Reprezentant al M.S. Regelui, Prea Sfiitite Stapâne, Domnilor Ministri, Întristata Asistenta (NOTA1)
          În fosta mea calitate de comandant al Corpului Voluntarilor Horia si de Sfetnic militar al lui Dr. Ioan Suciu, conducând aici o delegatie de fosti ofiteri, subofiteri si soldati din Corpul Vol. Horia, premergatorul Regimentului 86 Inf., mi s-a încredintat greaua sarcina de a legitima prezenta acestor fosti voluntari ardeleni la capatâiul marelui disparut.
          Tratatul de armistitiu dintre Aliati si Puterile Centrale fixând o linie demarcationala pe creasta Muntilor Apuseni, armata româna a fost mult timp tinuta a se opri pe aceasta linie, restul pamântului ardelean ramânând sa fie aparat cu mijloacele noastre localnice.
          Românii de dincoace de Carpati înca în primele zile ale lunei Noemvrie 1918 prin rascoala lor fulgeratoare au doborât stapânirea maghiara, dar contra atacului armatelor regulate maghiare ce a urmat, neputând opune decât garzile nationale, improbizatii cu caracter local, judetele noastre asa zise ungurene, în ciuda eroismului si sacrificiilor fara seaman al acestora, au fost desarmate si reocupate de catre Unguri si pe la începutul lunei Februarie 1919, coloanele armatelor ungare se gaseau în plin mars spre Muntii Apuseni, mânând înaintea lor un val de refugiati si lasând în urma un alt val de nespusa mizerie si teroare.
          Din motive lesne de înteles, în fata iminentei invaziuni a Muntilor Apuseni, nici Consiliul Dirigent si nici Comandamentul Trupelor de Vest nu puteau ramânea indiferenti, data fiind importanta politica si militara a acestor munti cu brâul lor de fortificatii puternice, ridicate de Austro-Ungaria în vederea conflictului armat cu România, cari fortificatii, pe tot parcursul lor, dominau în mod penibil linia demarcationala, designata armatei române prin tratatul de armistitiu.
          De aceea Consiliul Dirigent în asentimentul Comandamentului Trupelor de Vest, a luat hptarârea sa raspunda cu o insurectie a Motilor dupa rânduiala si traditia ardeleana, si cu traducerea ei în fapt, a fost însarcinat Dr. Ioan Suciu, seful resortului organizarii în Consiliul Dirigent.
          În seara zilei de 10 Februarie 1919, Dr. Ioan Suciu, însotit de modestul sau stat major, constând din 2 secretari civili si un sfetnic militar în umila mea persoana, se instaleaza în pavilionul minelor de aur „Ruda 12 Apostoli” din Brad si dupa o consfatuire cu sfetnicul sau militar, abandonând consemnul initial al insurectiei, îsi însuseste fara rezerva iedia înfintarii unui Corp de Voluntari, organizat dupa principiile armatei regulate si aprobând integral planul de organizare si de operatie schitat de catre sfetnicul sau militar, înca în dimineata zilei de 11 Februarie 1919, Dr.Ioan Suciu ordona luarea masurilor de executare.
          Pentru acoperirea si asigurarea lucrarilor, înca în aceaisi zi, garzile nationale de pe cele doua Crisuri, Alb si Negru, au primit ordin a frâna cu propriile lor mijloace înaintarea inamicului, opunându-i în defileuri baraje si hartuindu-l în lupta de guerila,cu executarea fiind însarcinat Comandamentul Legiunei de Jandarmi Arad, capitanul Barbu Vasile, azi colonel în jandarmerie.
          Si, tot în aceeasi zi de 11 Februarie 1919 s-a dispus pentru ziua de 15 Februarie 1919 în plasele Baia de Cris, Brad, Abrud si Câmpeni, chemarea la arme a „gloatei mici” (contigentele sub 21 ani) si al altor 11 contingente de la 25 ani în sus, contigentele intermediare ramânând la dispozitia Ministerului de Razboi în vederea organizarii armatei regulate ardelene, si s-au luat toate masurile pentru înjghebarea cadrelor si concentrarea materialului de razboiu, pentru organizarea transporturilor, a legaturilor si a opiniei razboinice, masuri, despre care prefectii judetelor Hunedoara, Alba si Turda, au fost ancunostiintati a da concursul lor.
          În ziua de 15 Februarie 1919 în Baia-de-Bris, Brad si Abrud, decurge, exact conform prevederilor, încorporarea si încadrarea ostasilor si, dupa o fasonare sumara, în seara de 19 Februarie 1919 Dr. Ioan Suciu a putut raporta sefului sau, Presedintele Consiliului Dirigent, ca Muntii Apuseni sunt în stapânirea Corpului Vol. Horia, constând: din Statul maor, 3 batalioane de câte 4 comp. Infanterie si câte 1 comp. Mitraliere, 1 baterie de câmp, 1 comp. D epioneri, jum. Comp. De transmisiuni, 1 comp. De jandarmi, 1 spital de câmp si din serviciile auxiliare, cu un efectiv de cca. 120 ofiteri, peste 4000 soldati si 4 tunuri, si ca unitatile acestui Corp au ocupat în regiunea Vata de Jos vechea granitp istorica a Aradului, linie, peste care de la aceasta data soldat ungur nu a mai trecut, decât în stare de prizonier.
          Hattuit mereu de mici, dar inimoase, detasamente de voluntari, orginari din partea locului;- inamicul, într-un moment de panica, paraseste Halmagiul, pe care imediat îl ocupa unitati din Corpul Vol. Horia si din Regt. 9 Vânatori, colonelul Rascoviceanu.
          În pragul ofensivei armatei române spre Tsa, Corpul Vol. Horia este scos de sub obaduirea sefului resortului organizarii în Consiliul Dirigent si pus sub ordinele Diviziei II Vânatori si, cu acest moment, misiunea militara a lui Ioan Suciu înceteaza, însa nu si aceea politica, caci pe neobositul Tribun îl asteapta o munca titanica la improvizarea administratiei pe urmele armatei care înainta, pentru ca în dosul ei sa fie rânduiala si disciplina.
          În executarea acestei grele misiuni, urmând armatei noastre pas cu pas, fostului patron al Corpului Vol. Horia îi este dat sa vada cu ochii proprii: cum unitatile Corpului Vol. Horia, într-o nobila întrecere cu Vânatorii vechiului regat, în goana lor pe vaile celor doua Vrisuri, Alb si Negru, spre Tisa, prestau cu atâta eroism si atâta succes probele de foc;- cum Batalionul II Baia-de-Cris al maiorului Stoica mIhai, decedat între timp, în fruntea coloanei colonelului Rascoviceanu, strapunge fulgerator întreg sistemul de transee esalonate pe coasta muntelui Dealul Mare, desfiintând literalmente eroicul Batalion de Vadeti al Scoalei militare din Oradea; cum Batalionul III Abrud-Câmpeni al maiorului Banciu Sabin, azi general de Divizie în retagere, în lupta piept la piept, alunga inamicu din pozitiile sale întarite la Boros-Sebes si la Tisa- Foldvar; si – cum, în sfârsit, Batalionul I Brad, sub comanda capitanului Dragoi Alexandru, azi colonel în retragere, sustinut de „Bateria Horia”, în ciuda focului de anfilada al trenului blindat inamic, a scos cu baioneta pe inamic din fortificatiile sale la Lederere-puszta si la capul de pod de la Tisa-Szajol si l-a împins vândalag în undele Tisei.
          Dintr-un raport atât de sumar profanul nu poate întrezari maretia unei asemenea realizari, nici sub raportul organizatoric, nici operativ; pentru ca a înjgheba într-o regiune atât de dificila sub raport topografic, atât de izolata si atât de lipsita de cai de cominucatie si resurse, ca Tara Motilor, într-un timp atât de scurt, un instrument de lupta de proportiile si de esenta combativa a Corpului Vol. Horia, este un lucru, a carui maretie, numai expertul încercat o poate sesiza.
          Cari sunt componentele de baza, care au facut posibila o asemenea realiare?
          Sunt trei la numar:
         1. Conceptul simplu, clar si adecuat al palnului.
         2. Sensibilitatea traditionala, mereu treaza a Motilor lui Horia si Avram Iancu, pentru libertate, totdeauna gata la datorie, ori de câte ori Tara si Tronul îi chiama.
         3. O vointa fascinanta, secondata de curajul si de constiinta raspunderii, dublata d eo credinta nestramutata despre dreptatea cauzei, care sugereaza certitudinea biruintii, lucru, care constituie aceea ce militarul numeste „elementul moral”, si care este baza elementara a oricarei izbânzi. Aceasta din urma componenta este contributia cea mai originala si cea mai de seama pe care Dr. Ioan Suciu o are la realizarea atât de fericita a Corpului Vol. Horia, pentru ca aceasta vointa a sguduit muntii si, sub vraja ei, aparitia în Muntii Apuseni a lui Ioan Suciu a transformat Tara Motilor, într-un imens furnicar, în care zi si noapte, toate fortele intelectuale, morale si materiale, s-au pus într-o minunata armonioasa miscare concentrica spre un singur tel: izgonirea inamicului de pe pamântul stramosesc.
         Delegatia de ofiteri, subofiteri si ostasi ai Corpului Vol. Hoira se prezinta la capatâiul fostului lor Patron pentru a depune despre aceasta în fata istoriei marturie vie, în scopul de a se da tribunului Dr. Ioan Suciu între mucenicii nemaului locul, care i se cuvine.
         Iata, jalnica asistenta, ce legitineaza prezenta delegatiei Voluntarilor ardeleni din Corpul Horia la capatâiul Tribunului Motilor!
         Iar pe Tine, veteranule Tribun, ofiterii, dubofiterii si soldatii Corpului Vol. Horia prin rostul modest al fostului Comandant si sfetnic, te asigura, ca, atât timp, cât în Muntii Apuseni si pe Crisuri va mai fi urma de Moti, se va sti, ca Tu ai patronat înfiintarea celei dintâi unitati mari ardelene de lupta, care ai împiedicat cutropirea leaganului Motilor de catre inamic, îmbrâncindu-l peste Tisa, realizând în istoria Neamului o pagina demna de acelea înscrise de Legiunile marilor tai înaintasi, Horia si Avram Iancu, asigurându-ti astfel loc de frunte în memoria posteritatii, si Te încredintam în mos solemn acum de despartire, ca oricât interesul Tarii si al Tronului va pretinde, si M.S. Regele ne o va cere, Corpul Vol. Horia este mereu gata sa-si faca datoria cu acelasi elan si entuziasm, ramânând puturea fidel lozincei tale: Corpul Vol. Horia înainte, da; înapoi, ba!
         Leu solitar de la Chisineu Cris si mare Tribun al Motilor, dormi în pace!

         Din memoriul col. Dumitru Dumitriu (Bucuresti, 22.II.1939)

         „În Noemvrie 1918 sunt numit comandant de brigada si repartizat Divizie II Vânatori care ia parte la luptele pentru desrobirea Ardealului si ocuparea Bzdapestei. În Divizia II Vânatori, la începutul operatiilor, am comandat Brigada IV compusa din regimentele 9 si 10 Vânatori si regimentul de infanterie Beius, alcatuit din batalioanele de Moti: Horia, Closca si Crisan (NOTA1). Aceste batalioane s-au format la Brad în Februarie si Martie 1919, sub directa supraveghere a d-lui Ioan Suciu- pe atunci membru în Consiliul Dirigent. Am comandat apoi Brigada III Vânatori compusa din Regimentele 2 si 3 Vânatori si regimentul de infanteir Beius. Cu Brigada IV Vânatori, regimentul Beius a luat parte la luptele ce s-au dat pe valea Crisului Alb, din care cea mai violenta a fost Boros-Sebes, unde s-au remarcat prin bravura si vitejie batalioanele Closca si Crisan; batalionul Horia opera pe valea Crisului Negru în detasamentul Colonel Rasoviceanu.
         Cu Brigada III Vânatori, regimentul Beius s-a distins în lipta din fata Szolnokului. La Szolnok, inamicul organizase un puternic cap de pod, care se întindea pe linia: Tisza Szajol-Peres Sziget-Mausoleum. Brigada III Vânatori, la a carei comanda trecusem de curând-în urma mortii colonelului Paulian-, ataca singura, în ziua de 1 Maiu, capul de pod aparat de Brigada 43 maghiara si o puternica artilerie la castelul Lederer.
         D-nul general Hilban, comandantulGrupului de Sud, în ordinul de zi pe care-l adreseaza trupelor spune: „Gloria zilei de 1 Maiu apartine Diviziei II de Vânatori”.
         Ori, în acea zi, cealalta brigada a Diviziei n-a aparut pe câmpul de lupta, decât seara târziu, dupa ce inamicul fusese parte distrus, parte fugarit dicnolo de Tisa, pe podul de la Szolnok.
         Gloria zilei apartinând- în ultima analiza- Brigadei III Vânatori, ea a împartit-o în mod fratesc între: Regimentul 2 Vânatori Regina Elisabeta comandat de colonelul Iacobini Victor, care a executat atacul de front si Regimentul Beius (batalioanele Horia, Closca si Crisan), comandat de locot. Popa Grama, executorul atacului de învaluire al flancului stâng al inamicului” (NOTA1).

         Colonelul Dumitru Dumitriu despre eliberarea Halmagiului, la 31 Martie 1919 (Bucuresti, 24.X.1938)

         Stimate D-nule Profesor Mager
         Am primit adresa imprimata prin care faceti apel sa spun ceva cu privire la înfiintarea Corpului Vol. Horia, precum si ofensiva pornita din Halmagiu în ziua de 16 Aprilie 1919. În câteva cuvinte voi arata caror împrejurari se datoreste acea ofensiva, care se poreste la Tisa.
         Armata româna se alfa despartita de cea maghiara printr-o linie conventionala- situata pe creasta Muntilor Apuseni- denumita linia Clemenceau.
         Ungurii au trecut în mai multe rânduri aceasta linie. La Zalau au avut si oarecari succese.
         În luna Martie 1919 ma gîseam la Brad, având în subordine regimentele: 9 si 10 Vânaroti, plus regimentul de infanterie Beius (Corpul Vol. Horia), comandant de locot. Colonel Popa Grama, compus din trei batalioane si o baterie artilerie, pe care o aveau de la Nemti- la Baia de cris- se afla regimentul 9 Vânatori sub comanda colonelului Rasoviceanu, azi general „a la suite2.
         Ungurii au venit si aci- în sectorul nostru- si cu un tren blindat au trecut linia de demarcatie si au bombardat posturile noastre sapte tile în sir, venind în fiecare dupa amiaza între orele 3 si 4. În ziua a 5-a am trimis regimentului 9 Vânatori- deosebit de ce avea- o baterie de munte de calibru 100, mm. Pe care o aveam de la Rusi.
         În fiecare zi primeam de la Divizie ordin categoric sa nu raspundem provocarilor. Colonelul Rasoviceanu, în fiecare zi, ma întreba la telefon:
         -Trag?
         -Nu. Îi raspundeam.
         -Si daca trag, ce se întâmpla?
         -Cred ca stiti, ce sa-ti mai spun.
         În ziua de Vineri – 29 Martie- i-am dat ordin telefonic: daca mâine –Sâmbata- viu iarasi, sa tragi.
         Sâmbata- 30 Martie- trenul blindat (panteratul) vine si începe bombardamentul ca d eobiceiu. Bateria de munte riposteaza iemdiat si panteratul o ia la fuga înapoi fiind batut de obuze si srapnele pe o distanta de 3 kilometri, pâna ce a disparut dupa un deal. A doua zi, 31 Martie, regiemtnul 9 Vânatori înainteaza si ocupa Halmagiul, pe care Ungurii îl parasesc si fug cu trenurile la Budapesta, de unde sunt luati la goana înapoi cu mitralierele. Dupa doua zile vor sa reocupe Halmagiul, dar toate încercarile sunt zadarnice. În ziua de 2 Aprilie vine generalul Mosoiu în ancheta. Am motivat ofensiva – calcarea ordinului- pe consideratiunea ca, populatia româna aflata în zona neutra (în spatiul dintre noi si trupele maghiare), fiind expusa zilnic jafurilor si crimelor, n-am putut sa asist ca simplu spectator la suferintele ei si sa nu-i vin în ajutor. Am aratat ca trupele bolsevice organizasera o adevarata vânatoare dupa femei tienre, fete si preoti. Acestia din urma au fugit la Brad, iar fetele si femeile se ascundeau în podul caselor si claile de fân ca sa nu fie prinse si batjocorite. Pe urma a venit un colonel francez, fost camarar de clasa cu generalul Berthelot- prin urmare om de încredere- care a anchetat si el si s-a convinsc ca, în adevar actiunea Brigadei 4 Vânatori a fost justificata. Asadar, ofensiva armatei române începe în ziua de 1 Aprilie prin trecerea liniei de demarcatie Clemenceau si ocuparea Halmagiului, care era aparat de 1500 Unguri.
         Primul pas spre Tisa este facut. Din acea zi, centrul de greutate al Diviziei II Vânatori, care se afla la Deva, se muta la Brad. Marele Stat Major întocmeste planul de atac – sau mai bine zis îl trece în revista, facându-i ultimele retusuri – iar în ziua de 9 Aprilie generalul Mardarascu este chemat si i se înmâneaza ordinul de operatie.
         Daca trupele de la brad si Baia de Cris n-ar fi lucrat contra ordinelor primite, pe a lor grozava raspundere, - am fi stat mult si bine înapoia liniei Clemenceau pâna ce Ungurii se organizau si-si complectau cele de trebuinta, asa ca, peste doua luni, de pilda, situatia se schimba si balanta ar fi înclinat în favoarea lor si din punct de vedere militar si politic. La Paris ei erau sustinuti de italieni si englezi si chiar Clemenceau simpatiza pe Bella Kuhn. Trupele române si ardelene de la Brad, Baia de Cris si Halmagiu rastoarna planul aliatilor de a tine Armata româna cu arma la picior pâna când cea maghiara s-ar fi întarit îndeajuns. Atunci, poate, ne-ar fi spus: „Hai...porniti daca va da mâna, daca nu, atucni multumiti-va pâna aci, în creasta Muntilor Apuseni”. Aceasta e o parere a mea personala.
         Luptele în care s-a distins în mod deosebit regimentul de infanterie Beius (Corpul Vol. Hiria) au fost la Boros Sebes si la pusta Kengiel în fata Solnocului. În ambele lupte a avut rolul de a învalui flancul inamicului.
                  Va salut cu cele mai bune sentiemnte.
                  Colonel DUMITRU DUMITRIU
                  Fost comand. Brig. 4-a Vânatori

         Document privind organizarea Garzilor N.R. din Ardeal, luna Noemvrie 1918

         Am tratat în aceasta lucrare întâmplarile din Tinutul Halmagiului, fara îndestulatoare introducere. Tinem sa fixam aci, în revolutia din toamna anului 1918, cel dintâi, care si a ridicat cuvântul în fata maselor populare pentru preluarea imperiului românesc, a fost Dr. Amos Frâncu, temerarul luptator nationalost, advocat în Cluj, un zarandean de origine, nascut în Baia de Cris. La 28 Octomvrie 1918, Dr. Amos Frâncu lanseaza din Cluj, fulminantul Manifest, adresat „Motilor, Fratilor!” (NOTA1) chemând populatia Muntilor Apuseni sub arme, pentru recucerirea drepturilor naturale, si istorice, totodata. Actiunea de la Cluj a fost combatuta de catre aceia, cari se constituie mai apoi în Consiliul Dirigent, iar Dr. Amos Frâncu a ramas ostracizat si atunci când prin Februarie 1919, Consiliul Dirigent accepta ideia lui, înfiintând Corpul Voluntarilor Horia.
         În vreme ce se ducea lupta împotriva actiunii de la Cluj, la Arad se constitue factorul politic al Ardealului, organizându-se de aci Consiliile si Garzile Nationale. Avem: Consiliu si Garda Rurala în fiecare comuna, Consiliu si Garda de Sectie (coresponzând plasei, sau tinutului) si Consiliu si Garda Judeteana. În teorie, Consiliul se îngrijeste de înfiintarea si sustinerea Garzii, al carui comandant este numit de catre „Comandantul Suprem al Garzilor N.R. din Ungaria si Transilvania”, care este maiorul Alexandru Vlad, cu resedinta în Arad. În practica, însa,- mijloacele de comunicatie fiind deranjate, neexistând organe adminsitrative în subordine, - organizarea Consiliilor si a Garzilor a pornit, mai peste tot, din initiative locale; centrului ramânându-i însarcinarea onorifica sa confirme lucruri împlinite. Consiliul înfiinta, dispunea si se îngrijea de sustinerea Garzii, cu scop de politie; dar au fost cazuri, între acestea si cazul de la Halmagiu, când comandamentul Garzii s-a impus de sine: înfiintând si sustinând unitati armate, cu scop combativ; provazând totodata si întreaga administratie a Sectiei (tinutului).
         În acest chip este a se întelege si Ordinul, publicat mai jos.

         Comanda suprema a gardelor nationale române din Ungaria si Transilvania

          ;Ordinul de zi Nr.4
         Arad, 20 Noembrie 1918
         1. Aprobare si denumire, Vice-colonelul Dr. Sebastian Brândusa, e împartit ca referent justitiar si are sa se prezinte la garda suprema în Arad. Aprob constituirea G.N.R. din comitatul Hunedoara. Punctul 3 sa se rectifice, comandant pentru cercul Brad, capitanul Sabin Banciu. Aprob constituirea G.N.R. pentru Alba Iulia si jur si numesc de comandant pe capit. Florian Medrea. Numesc de comandant pentru sectia Orastie pe Vice-colonelul Titus Cernaiteanu; pentru sectia Deva pe sublocot. Dr. Victor Veltianu; iar pentru sectia Halmagiu pe sublocot. (NOTA1) Traian Mager. Numesc de comand. Pentru comitatul Sibiu pe vice-colonel Valer Liuba; Pentru sudul Oltului, pe capitanul Aurel Bogdan; pentru Tara Bârsei pe capitanul Aurel Ciorte; pentru Fagares pe capitanul Traian Radu.
         2. Desfiintarea sfaturilor militare. Se atrage din nou atentiunea asupra punctului 10 din ordinul de zi Nr.1.
         3. Avansarea comandantilor garzilor rurale. În comunele în cari în lipsa de ofiteri au fost numiti de comandanti, voluntari sau subofiteri, încât acestia corespund chemarii lor, comanda suprema îi va denumi de comandanti; voluntarii vor primi adeca distinctiuni de stegari, iar sub ofiterii de sergenti-majori. Sectiile cercuale au sa înainteze consemnarea celor recomandati pentru avansare, comandei comitatense, care dupa aprobare o va transpune comndei supreme spre întarire.
         s.s. Rimbas locot. Adj,;          s.s Vlad maior, comandant (NOTA2)
         
         
          acum în SMH, se afla o singura lista contemporana (din 1919) despre compania de mitraliera a batalionului II, trimisa de fostul comandant al acestei companii, locot. Iuliu Munteanu. Cei ce poseda asftel de documente, sunt rugati a ni le trimite. Nu avem înca lista completa a oamenilor din regiunea Halmagiului. O lista a fostilor Voluntari în Corpul Vol. Horia se afla în „Monitorul Oficial”, Nr.144 din 24 Iunie 1936, publicata din prilejul decorarii acestora cu „Medalia Ferdinand I. cu spade pe panglica”. Numele oamenilor date acolo sunt însa foarte gresit scrise. Lista aceasta este incomplecta. Nici lista ofiterilor, subofiterilor, etc., publicata aici de noi, nu este complecta. Am întocmit-o, culegând numele ce obvin sporadic si întâmplator în documentele Regt. Horia, utilizate de locotenentii Iuliu Munteanu si Vasile Blagau, cari la anul 192 au întocmit un jurnal (NOTA1) despre organizarea si operatiunile Regimentului. Am complectat apoi aceasta lista de nume prin anchetele noastre, facute în ultimii ani, cautând date si asupra adresei si situatiei actuale a fostilor luptatori. Oricât am tinut sa-i putem descoperi pe toti, ne-a fost cu neputita. Cei omisi, sunt rugati si pe aceasta cale, a ne comunica numele lor. Rugam sa nu se deie informatii si asupra camarazilor decedati. Aceasta, întrucât avem în proiect înfiintarea pe lânga unul dintre Caminele Culturale din regiunea Halmagiului a unui Muzeu, care sa prezinte ideia eroica a Muntilor Apuseni. În acest scop rugam sa ni se trimita pe lânga datele biografice ale fostilor luptatori, si fotografii, precum si orice documente privitoare la aceste evenimente.
         

 • ABRUDEANU VASILE, sublocot. N. 1895 în Batuta, jud. Arad (tatal: Partenie Abrudean, agricultor; mama: Carolina david; acum dir. La Banca Nationala, sucursala Orheiu (Basarabia), casatorit cu Paraschiva are copii; Vasile-L.-Titus si Alice.
 • ALBICI IOAN, plutonier, n. 1880 în Nadab, jud. Arad (tatal: Dimitrie Albici; mama: Floare); acum sef de birou la primaria Arad, casatorit cu Mihuta Sofia are copii: Emilia, mar. Popescu Aurel.
 • ALBU STEFAN DR. Medic locotenent, n. 1887 în Brad, jud. Hunedoara (tatal: Stefan Albu, profesor; mama: Amalia Sandbucher); medic în Arad, decedat 1931. Casatorit cu Iulia Demian, n-a avut copii.
 • ARDELEAN IOAN, elev plutonier, n. În Cherechiu; acum notar în Chisineu-Cris, jud. Arad.
 • AVRAM VASILE, plutonier, armurierul Corpului Vol. Horia, n. 1887 în Magina, jud. Alba; acum industriass în Blaj, casatorit cu Elisaveta are copii: Elvira si Siliva.
 • AVRAM LAZAR, plutonir major, n. 1881 în Semlac, jud. Arad (tatal: Teodor Avram, mama: Maria Marta); acum pensionar în Aradul Nou, casatorit cu Elisabate Copil, are copii: Silvia.
 • AVRAMUTIU MIRON, sublocot. N. 1889 în Siria (tatal: Avram Avramutiu; mama: Ielita Ponta); acum functionar în garda financiara, Mangaiia.
 • BABUTIA TEODOR DR. Medic locot. N. 1886 în Madrifesti, jud. Arad (tatal: Ioan Babutia, agricultor; mama: Florica Florea); acum medic în Gurahont, casatorit cu Florica Bodea are copii: Delia, mar. Inginer Gh. Grofsoreanu.
 • BABUTIU IOAN, sublocot. N. 1891 în Rosia Montana, jud. Alba (tatal: Ioan Babutiu; mama: Maria Stan); acum ingienr, directorul salinelor Ocna-Dej, casatorit cu Luiza are copii Angela si Lucia.
 • BALTA NICOLAE, elev soldat n. 1897 în Halmagiu, jud. Arad (tatal: Arsenie Balta; mama: Rozalia); acum seful statiei C.F.R. Chisineu Cris. Jud. Arad, casatorit cu Elena Fica.
 • BALOSU ROMUL, sublocot. Originar din Orastie; acum comisar de politie în Satu Mare.
 • BANCIU SABIN, maior, n. 1881 în Brad, jud. Hunedoara (tatal: Avisalon Banciu; mama: Ana Almasan); acum general în pensie, controlor regal, Bucuresti, casatorit cu Maria Bulza are copii: Sabin si Passia.
 • BANESIU IOAN, sublocot. N. 1897 în Turnu, jud. Arad (tatal: Dimitrie Banesiu; mama: Iuliana Ivanov); acum advocat în Arad, casatorit cu Elena Lucaciu, are copii: Caius.
 • BANICIU TEODOR, n. 1885 în Banesti (Halmagiu), jud. Arad; fost primpretor în Halmagiu, mort în 1925, casatorit cu Marioara Ionescu, are copii: Gheorghe si Teodor.
 • BARBU VASILE, capitan, n. 1888 în Geoagiu de Sus, jud. Alba (tatal: Vasile Barbu; mama: Ioana); acum lt. Colonel, comandantul Legiunii de jandarmi, Focsani, casatorit cu Cornelia Pascu, are copii: Zeno.
 • BARUTIA PETRU, elev plutonier, n. 1896 în Vascau, jud. Bihor (tatal: Ioan Barutia; mama: Maria Hanea); acum capitan magistrat în pensie, advocat în Timisoara, casatorit cu Maria oc are copii: Violeta si Mircea.
 • BLAGAU VASILE, sublocot., n. 1896 în com. Caporal Alexa (Cherechiu), jud. Arad (tatal: Ignat Blagau; mama: Ioana Rosu); a murit în 1933, capitan activ, la Sfântu Gheorghe.
 • BODEA DUMITRU, sublocot., n. 1892 în Arad (tatal: Florian Bodea; mama: Maria Puteriti); acum capitan pensionar în Arad.
 • BOLOGA VIRGIL, sublocot., n. 1899 în Sibiu; (tatal: Vasile Bologa dir. Liceu Sibiu; mama: Letitia Papiu); acum medic în Arad; casatorit cu Lucia Manciu.
 • BONEU Z. VASILE, locot., n. 1886 în Brad, jud. Hunedoara (tatal: Vasile Boneu, profesor; mama: Otilia Feier); acum notar public în Toplita Româna, jud. Muras, casatorit cu Ioana Gregorovici (din Cernauti) are copii: Olga si Vasile.
 • BOTA ROMULUS, sublocot.
 • BOULESCU MIHAIU, locot. N. 1894 în Ocna de Fier, jud. Caras (tatal: Mihaiu Boulescu; mama: Iulia); acum maior în Jandarmerie, Timisoara, casatorit cu Marioara Vasiescu are copii: Clarita.
 • CABA EMIL, stegar, n. 1898 în Curte, jud. Severin (tatal: Ioan Caba; mama: Eugenia); acum medic în Deva, casatorit cu Letitia Turcu, are copii: Emil-Ioan.
 • CAPITAN EMIL, preotul Regt. Horia la finea campaniei (Iulie 1919-1 Ian. 1920), n. 1891 în Nadlac, jud. Arad, (tatal: Ioan Capitan, preot; mama: Alexandra Serban); acum preot în Galsa, jud. Arad.
 • CIOCAN CANDIN, sublocot., n. 1895 în Blajeni, jud. Hunedoara (tatal: Petru Ciocan; mama: Maria Rusu); acum directorul liceului din Brad, casatorit cu Iuliana Costea, are copii: Iulian-Sabin.
 • COJAN IOAN, sublocot., n. 1897 în Bârzava, jud. Arad (tatal: Ioan Cojan; mama: Maria Balan); acum seful detasamentului de gardieni publici din Satu Mare.
 • COSTIN MIRON CONSTANTIN, sublocot.
 • COTISEL CONSTANTIN, stegar, nascut în Certege, pl. Câmpeni, jud. Turda; acum chestorul politiei Alba-Iulia.
 • COTIOIU ROMUALD, stegar sanitat, n. 1895 în Baia de Cris, jud. Hundeoara (tatal: Romulus Cotioiu, comerciant; mama: Laura Suchi); acum medicul sef al Municipiului Arad, casatorit cu Eugenia Robu, are copii: Marioara si Eugenia.
 • CRACIUN SOFRONIU, sublocot., n. 1896 în Stanija, jud. Hunedoara; a fost profesor în Brad, decedat, necasatorit, în 1924.
 • CRAINIC VALERIU, sergent, n. 1898 în Vârfurile (Ciuciu)-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Toma Crainic, înv.; mama: Maria Sirban); decedat în 1921.
 • CRISTEA EREMIA, elev soldat, nascut în Luncsoara-Halmagiu; acum capitan activ în Bucuresti.
 • CRISAN EMIL, stegar, n. 1897 în Araneag, jud. Arad (tatal: Sava Crisan, înv.; mama: Lucretia); acum comisar de politie în Arad.
 • DAMIAN VASILE, protopop ort. Rom. Brad, pres. Consiliului N.R., luptator nationalist, n. 1855 în Zlatna, jud. Alba (tatal: Gheorghe Damian, preot; mama: Elisabeta); decedat la 10 Iunie 1919, casatorit cu Aurelia Tepes (din Fagaras) are copii: Alma, mar. Masca în Brad; Aurora, mar. Pompiliu Piso în Bucuresti; Valeriu în Arad; Traian în Arad; Sabina în Târgu Muras si Ecaterina în Brad.
 • DÂRLEA PAVEL, civil, secretar al ministrului Dr. Ioan Suciu, n.1878 în Galsa, jud. Arad (tatal: Gheorghe Dârlea, plugar; mama: Mariuta Sabau); acum profesor pensionar în Ineu, jud. Arad, casatorit cu Iuliana Birdea are copii: Zeno Bratescu.
 • DAVID GHEORGHE, subblocot., n. 1892 în Bucium, jud. Alba (tatal: Nicolae David, director de banca; mama: Maria); acum advocat, dir. De banca, în Abrud, casatorit cu Marica Benea (din Siria, Arad) are copii: Georgeta si Mariana.
 • DAVID IOAN, locot., n. 1894 în Abrud, jud. Alba (tatal: Samuil David; mama: Maria); acum secretarul Primariei orasului Abrud, casatorit cu Veturia Balomiri are copii: Maria-Eugenia, Doina.
 • DEAC VICTOR, sublocot., n. 1897 în Hadareni, jud. Turda (tatal: Gheorghe Deac, înv., mama: Sofia), acum subrevizor scolar în Turda, casatorit cu Ludovica are copii: Alexandru, Hortensia si Lia.
 • DORGO IOAN, sublooct., n. 1989 în Baita, jud. Muras (tatal: Anton Dorgo; mama: Ana), acum advocat, notar public, în Teaca, casatorit cu Elena are copii: Elena si Ioan.
 • DRAGOIU ALEXANDRU, capitan; n. 1884 în Valea Mare, jud. Severin (tatal: Simeon Dragoiu preot; mama: Iuliana Ciobanu, o nepoata a lui Crisan din Abrud, a carui fiica, Terezia Ciobanu, a fost maritata cu Ioan Cioban din Arad); acum colonel pensionar în Cluj, casatorit cu Lucretia letitia Moga ( o stranepoata a episodului Moga din Sibiu) are copii: Alexandru Mircea si Marius Stefan.
 • DRAGPS ADAM, elev caporal, n. 1886 în Halmagiu, jud. Arad (tatal: Nicolae Dragos; mama: Parascheva Ciungan), casatorit cu Silvia Vidu, are copii: Tiberiu, advocat, Arad; Lucia (mar. Munteanu Gh.) si Mircea, judecator.
 • FARCAS CONSTANTIN, elev caporal în Garda din Plescutia-Halmagiu, n. 1888 în Plescutia, jud. Arad (tatal: Ioan Farcas, preot; mama: Maria Lutai); acum preot si învatator în Plescutia, casatorit cu Sofia Balog are copii: Sabin-Carpinet.
 • FEIER T. MIRCEA, sublooct., n. 1898 în Brad, jud. Hunedoara; acum advocat în Abrud, jud. Alba.
 • FELEA VICTOR, sublocot., n. 1892 în Valea Bradului, jud. Hunedoara (tatal: Ioan Felea, preot; mama: Maria Faur); acum profesor de liceu în Oradea.
 • FODOR VIOREL, stegar, n. 1895 în Abrud; acum, droguist în Cluj.
 • FOGAS PAUL, sublocot., n. 1898 în Mineu, jud. Salaj (tatal: Anam Fogas; mama: Terezia Miclea); acum capitan la Scoala de Jandarmerie, Oradea, casatorit cu Elisabeta Daraban are copii: Theodora.
 • FURDUI SEVER DR. Medic sublocot., n. 1894 în Câmpeni jud. Turda (tatal: Romul Furdui, protopop; mama: Ana Gall); acum medic în Cluj.
 • GIURGIU ROMULUS, sublocot., n. 1892 în Brad, jud. Hunedoara (tatal: Militon Giurgiu; mama: Maria Feier); acum secretarul chesturii politiei Arad.
 • HALIC VASILE, ajutor sublocotenent, n. 1896 în Iosasel, plasa Halmagiu jud. Arad; acum ajutor sublocot. Jandarm pensionar în Arad.
 • HENTIU PAVEL, eelv plutonier, n. 1898 în Iosasel, pl. Halmagiu, jud. Arad (tatal: Gheorghe Hentiu; mama: Elisabeta Leuca); acum notar în Cermeiu, casatorit cu Ersilia Borod, are copii: Delia.
 • HORGA ALEXANDRU, sublocot., n. În Buteni acum advocat în Buteni jud. Arad.
 • HUIU MIRCEA CORNELIU, stegar, n. 1895 în Siclau, jud. Arad (tatal: Ioan Huiu; mama: Elena); acum comisar de politie în Cluj, casatorit cu Cornelia Muntean are copii: Viorica.
 • IANCU AXENTE, stegar medic, un timp la Garda din Halmagiu, n. 1894 în Faget, jud. Severin (tatal: Vasile Iancu; mama: Maria Cucu); acum medic, directorul Centrului pentru ocrotirea copilului, în Cluj, casatorit cu Jeana Petreanu, are copii: Axente.
 • IANCULOVICI, loct. Originar din Banat, a comandat într-un timp bateria „Horia”.
 • IGNAT VASILE, sublocot. Medic, n. 1894 în Beius jud. Bihor; decedat la 1934.
 • IGRISAN LAZAR, elev soldat, la biroul de informatii, n. 1884 în Pecica, jud. Arad (tatal: Gheorghe Igrisan, plugar; mama: Cristina Maier); acum inspector în învatamântul primar, Arad.
 • IOANETTE IOAN, stegar, n. 1895 în Câmpeni, jud. Turda; a fost primpretor, decedat în 1926.
 • IONESCU GHEORGHE, notar în Vârfurile, (Ciuciu) jud. Arad, pl. Halmagiu, n. 1852 în Senlac, jud. Arad (tatal, preot); a patimit moarte de martir al Neamului la 25.IV.1919 (vezi, pg. 106-110), casatorit cu Rozalia Costina din Halmagiu a avut copii, cari traiesc: Lucretia maritata cu Dr. Eugen Barbul, dir. Bibliotecii universitare Cluj, acum pensionar, Bucuresti (copii: Nicolae Barbul, avocat, Bucuresti; Eugen Barbul, avocat stagiar, Bucuresti; Gheorghe Barbul, student) si Marioara maritata cu Teodor Baniciu, decedat 1925 (copii: Gheorghe si Teodor), maritata apoi cu Dr. Paul Barbateiu, pres. Tribunalului Cluj (copii: Maria-Ligia).
 • JURCA EMIL, sublocot.
 • KLEIN IOAN, sublocot., învatator, de origine germana /Sas).
 • LAZAR CORNEL, presed. Consiliului National Român Halmagiu, protopo, ort. Romn., n. 1863 în Beliu, jud. Bihor (tatal: Ladislau Lazar, primpretor, apoi advocat; mama: Amalia Dobosiu); decedat în 1934, casatorit cu Ana Groza, are copii: Emil, medic, Timisoara; iancu Cornel, procurist la Banca Româneasca, sucursala Sibiu; Ana, maritata cu Teodor Guiu (copii: Viorica), functionar la Banca Victoria, Arad; Valeria, mar. Dr. Mihaiu Veliciu, dir. Banca Albina, Sibiu.
 • LAZAR PAVEL, civili la biroul de informatii, învatator în Brad, n. 1876 în pestera, jud. Hunedoara; acum subrevizor scolar pensionar, în Brad.
 • LAZARESCU MIHAIU, sublocot., n. 1896 în Siria jud. Arad; acum perceptor fiscal în Chisineu-Cris, jud. Arad.
 • LEUCA MIRCEA, elev sergent, n. 1895 în lazuri-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Ioan Leuca, mama: Iulia Teaha), acum notar în Simandul de Jos, jud. Arad, casatorit cu Felicia Covaciu.
 • LUSTREA PETRU, plutonier.
 • MAGER TRAIAN, elev plutonier, comandantul Garzilor, Sectia Halagiu, n. 1887 în Lazuri-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Petru Mager, înv.; mama: Elena Butariu); acum profesor la Scoala normala din Arad, casatorit cu Irina Moldovan are copii: Viorica, mar. Dr. Aurel Sirban, advocat, Halmagiu.
 • MAGER AUREL DR. Locot. Medic, n. 1889 în Bodesti-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Petru Mager, înv.; mama: Elena Butariu); acum medic în Arad, casatorit cu Gratiana Palade, are copii: Voicu.
 • MAGER ROMULUS, locot., n. 1895 în Bodesti-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Petru Mager; mama: Elena Butariu); acum judecator la Tribunalul din Arad, casatorit cu Delia Burdan, are copii: Sorin si Rodica.
 • MAGER SILVIU, elev plutonier, n. 1899 în Bodesti-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Petru Mager, înv.; mama: Elena Butariu; acum notar în Pecica, jud. Arad, casatorit cu Iolanda Kertesz, are copii: Magdalena si Viorel.
 • MAGER AUREL, elev sergent în Garda din Ciuciu, n. 1895 în Lazuri-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Ioan Mager; mama: Anisca Mihuta); acum notar în Somosches, jud. Arad, casatorit cu Anica Bulcu, are copii: Georgina si Ioan.
 • MAGHIAR CORNEL, stegar, n. 1898 în Siria, jud. Arad (tatal: Gheorghe Maghiar; mama: Matilda); acum functionat în Lipova, casatorit cu Valeria are copii: Viorica si Eugenia-Cornelia.
 • MAGIER TODOR, elev plutonier, n. 1892 în Vidra-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Todor Magier; mama: Tilina); acum învatator în Mâsca, jud. Arad.
 • AMIERUSAN AUREL, locot., n. 1898 în Siria, jud. Arad (tatal: Romul Maierusan, preot, originar din Maierus, jud. Brasov; mama: Iustina Mircea, fiica protopopului din Cohalm (Rupea), jud. Târnava Mare; acum capitan activ în Oradea, necasatorit.
 • MANGRA IOAN, sublocot.
 • MEDREA FLORIAN, maior, organizatorul Corpului Vol. Horia, n. 1884 în Telna, jud. Alba (tatal: Ioan Medrea; mama: Maria Nestor); acum lt. Colonel în retragere, advocat, prefectul judetului Nasaud în Bistrita, casatorit cu Hedwige Buchruker (nascuta în Baden-Germania, fiica directorului minelor de aur din Brad) are copii: doua fete.
 • MICLEA ILIE, n. 1895 în comuna Avram-Iancu (Aciua)-Halmagiu, jud. Arad (tatal: Nicolae Miclean; mama: Lina Timsa); a decedat în 1936, ca secretar al prefecturii Zalau, casatorit, fara copii.
 • MICU AUREL, stegar, n. 1886 în Sermasel, jud. Cluj (tatal: Ioan Micu; mama: Irina Caliani); acum profesor si director al fimnaziului comercial din Sighet, casatorit cu Elisaveta Negrea, are copii: Ioan si Gheorghe.
 • MICU IOAN, comandantul G.N.R. Bucium, Abrud, n. 1889 în Tântari, jud. Brasov (tatal: Simion Micu; mama: Maria Bungeta); acum dir. Gimnaziului din Abrud, casatorit cu Elena Baiesiu (fiica preotului din Bucium), fara copii.
 • MIHUTA TOMA, elev soldat, n. 1899 în Vidra-Halmagiu, jud Arad (tatal: Gheorghe (Manasie) Mihuta; mama: Maria Mager); acum notat în Vârfurile (Ciuciu), casatorit cu Viorica Sirban, are copii: Voica.
 • MILITARU VASILE, stegar.
 • MOTORA VINCENTIU, n. 1891 în Câmpeni, jud. Turda (tatal: Ioan Motora; mama: Octavia Gheaja); acum prim pretorul plasei Câmpeni, casatorit cu Maria Iancu, are copii: Livia si Felicia.
 • MUNTEANU IULIU, sublocot. N. 1897 în Varadia de Muras, jud. Arad (tatal: Petru Munteanu; mama: Susana Cioc); acum directorul penitenciarului Lugoj, casatorit cu Eugenia Arnaut are copii: Delia.
 • MUNTEANU P. CORNEL, elev plutonier, n. 1900 în Mâsca, jud.Arad (tatal: Aurel Munteanu înv.; mama: Critina); acum sef contabil în Bucuresti.
 • MUTIU TRAIAN, maior în armata româna (voluntar reîntors din Rusia) a colaborat cu garda din Halmagiu (vezi, pg. 72), n. 1885 în Halmagiu (tatal: Teodor Mutiu; mama: Iuliana Babutia); acum colonel pensionar, locuiestr în Arad si la mosie în Vizma jud. Timis, casatorit cu Elisabeta Julean, are copii: Ileana.
 • NEAMTU STEFAN, n. 1890 în Agris, jud. Arad; acum sef contabil la fabrica din Tohanul Vechiu, jud. Brasov.
 • NEAMTU CORIOLAN, elev caporal, n. 1900 în Plescutia Halmagiu, jud. Arad (tatal: Zaharie Neamtu, înv.; mama: Veca); acum functionar la municipiul Satu Mare, casatorit, are copii: Coriolan.
 • NEGRU EMIL, sublocot. N. 1894 în Igris, jud. Timis-Torontal (tatal: Virgil Negru, preot; mama: Cornelia Urdea); acum inspector general farmaceutic, Timisoara, casatorit cu Aurelia Iovin, are copii: Lucia.
 • NERU OCTAV, elev plutonier, n. 1899 în Igris, jud. Timis-Torontal (tatal: Virgil Negru, preot; mama: Cornelia Urdea); acum administratorul spitalului, Lugoj, casatorit cu Aurelia Mesarosiu, fara copii.
 • NICOARA GHEORGHE, sublocot., n. 1895 în Comlosul Banatean, jud. Timis (tatal: Bucur Nicoara; mama: Persida Olarescu); acum advocat în Timisoara, casatorit cu Felicia Plavosin, are copii: Tulia si Minodora.
 • NICODIM EFTIMIE, plutonier, n. 1891 în Brusturi-Halmagiu, jud. Arad; decedat la 1928.
 • NICULA MIHAIU, elev plutonier., n. 1896 în Halmagel, jud. Arad (tatal: Nicula Ioan preot; mama: Lucretia Vujdea); acum advocat în Halmagiu, casatorit cu Elena Caba, are copii: Tatiana si Carmen.
 • OARCEA AUREL, sublocot. În Garda din Gurahont, n. 1898 în Iosasel, pl. Halmagiu, jud. Arad (tatal: Vasile Oarcea, înv.; mama: Veselina); acum advocat în Gurahont, casatorit cu Valeria Miclean, are copii: Adrian si Zeno.
 • ONCU NERVA, capitan, comandantul Garzii din Baia de Cris, n. 1878 în Risca, jud. Hunedoara; acum advocat în Baia de Cris.
 • ONCU IACOB, locot. N. 1892 în Lunca, jud. Hunedoara; acum advocat în Baia de Cris, casatorit cu Elena Muresan, are copii: Marioara si Lia.
 • OPRISA PAVEL DR. Philosophiae, profesor Brad, civil, luptator nationalist, n. 1861 în Tebea, jud. Hunedoara (tatal: Pavel Oprisa; mama: Costinteana Trifan); a decedat în 1937, casatorit cu Eugenia Cuteanu are copii: Paul Oprisa Dr. Medic, decedat ( a ramas de la el orfanl Pavel); Eugenia maritata cu Sabin Evuteanu, insp. Sc. Timisoara (are fiul: Gelu-Horia) si Tit Liviu, advocat, Timisoara.
 • ORLEA TEODOR, sublocot. La cercul de recrutare Abrud, n. 1870 în Câmpeni; acum contabil de banca în Câmpeni, jud. Turda.
 • PACURARIU IOAN, stegar.
 • PAIC ILIE, plutonier, n. În Halmagiu; acum decedat.
 • PAP (POPA) TEODOR, advocat în Halmagiu, comisar la Sectia Halmagiu, n. 1877 în Comlaus, jud. Arad (tatal: Teodor Pap, notar; mama: Elisaveta Haica); acum advocat în Arad, casatorti cu Olga Paici (croata) are copii: Gheorghe si Teodor.
 • PETICA MAXIM, elev plutonier, n. 1899 în Siria (tatal: Teodor Petica; mama: Catita Petcovici); acum capitan activ, Arad, casatorit cu Viorica Lazar, are copii: Maxim.
 • PETICA PETRILA, sublocot. N. 1897 în Maderat (tatal: Ioan Petica; mama: Maria Mot); acum advocat, Arad, apoi proprietar în com. Pescari, jud. Arad casatorit cu Aurelia Leuca, are copii: Doina.
 • PETRUTIA AUREL, sublocot., n. 1895 Musca, jud. Turda; decedat ca ofiter activ la Centrul de instructie în Sfântu Gheorghe, pe la 1928.
 • PETRUTIU ARON, locot., n. 1893 în Luncoiul de Sus, jud. Hunedoara (tatal: Avram Petrutiu; mama: Sofia Dud); acum advocat în Arad, casatorit cu Lucia Albu, are copii: Doina si Lucian.
 • PISO POMPLILIU, xapitan-preot, seful Biroului de Informatii, Regt. Horia, n. 1886 în Sacarâmb, jud. Hunedoara (tatal: Pompiliu Piso, proprietar; mama: Septima Albini); acum advocat în Bucuresti, casatorit cu Aurora Damian, fiica proprietarului din Brad, are copii: Pompiliu P. Piso, avocat, Bucuresti; Sabin Piso, contabil Banca Nationala, Bucuresti; mircea Piso, avocat, Asigurarile Sociale, Bucuresti.
 • POP C. MIRCEA, locot., n. 1894 în Abrud, jud. Alb (tatal: Laurentiu Pop, advocat; mama: Elvira Fagarasanu); advocat, notar public în Abrud, decedat în 1934, casatorit cu Veturia Dragan (decedata) au ramas copiii orfani: Laurentiu, Elvira si Veturia.
 • POP-ZASLO SIMEON, preot; mama: Ana Cornea); acum primpretorul plasei Siria, jud. Arad, casatorit cu Veturia Popoviciu, are copii: Smarandita.
 • POP HOSTIL, elev plutonier, n. 1899 în Bocsig, jud. Arad; acum înv. În Pilul, jud. Arad.
 • POPA GH. AUGUSTIN, locot., n. 1893 în Aiud, jud. Alba (tatal: Gheorghe Popa; mama: Salomeia Barbu); acum maior în jandarmerie, Oradea, casatorit cu Rozalia Erdely, are copii: Ionel.
 • POPA-POPESCU GH., sublocot., n. 1895 în Scarisoara-Lazesti, jud. Turda; acum notar în Lupsa, jud. Turda.
 • POPA GRAMA GH., colonel, comandantul Reg. Horia (venit dupa înfiintarea Corpului), n. 1871 în Râusor, jud. Fagaras (tatal: Avisalon Popa Gh., mosier; mama: Maria Bentia); acum colonel pensionar în Oradea, casatorit cu Ida Povolny, are copii: Gheorghe, profesor la Academia de musica din Viena.
 • POPA GHEORGHE, ajutor sublocot.
 • POPESCU LAURENTIU, civil, la biroul de informatii, n. 1892 în Halmagel, jud. Arad; acum ziarist în Oradea.
 • POPOVICIU NICOLAE (NICU) locotenent în regt. 9/Vânatori (voluntar reîntors din Rusia) a colaborat cu Garda din Halmagiu (vezi pg. 85), n. 1896 în Banesti-Halmagiu, (tatal: teodor Popoviciu, înv.; mama: Maria Perva); acum maior îmn Regt. 93 Infnaterie, Arad, casatorit cu Maria Hetterich.
 • POPOVICIU LORINS, (sau: popescu Livius (NOTA1)) locot. În bateria „Horia”.
 • POPOVICIU PETRU, locot., comandantul Garzii din Vascau, a avut legatura cu Garda din Halmagiu, n. 1891 în Seghiste, jud. Bihor; acum advocat în Vascau.
 • POPOVICIU PETRU (NOTA2), civil, la biroul Garzii din Halmagiu, n. 1893 în Banesti-Halmagiu (tatal: Traian Popoviciu, preot; mama: Eva Tolciu); acum notar în Siria, casatorit cu Lucretia Donar, fara copii.
 • PRUNAS GHEORGHE, stegar n. 1897 în Orlat, jud. Sibiu; acum medic în Ilia, jud. Hunedoara.
 • PUGNA PAVEL, plutonier, n. 1892 în Sebis, jud. Arad Utatal: Gheorghe Pugna, mama: Carolina Popp); acum sef de gara, c.f. în dezna, jud. Arad, casatorit cu Ileana Grivei, are copii: Ioan-Gheorghe.
 • RATIU TRAIAN, sublocot., n. 1891 în Cenadul-Mic, Ungaria, (tatal: Pavel Ratiu, padurar erarial; mama Agra Lazar); acum controlor la Administratia financiara, Arad.
 • RISCUTIA MOISE, capitan, comandantul Garzilor din jud. Arad, n. 1883 în Risculita, jud. Hunedoara (tatal: Dumitru Riscutia; mama: Parascheva Indues); acum lt. Coloenl în pensie, ajutor primar al municipiului Arad, casatorit cu Veturia Sterca Sulutiu, are copii: Cantemir.
 • ROMAN ROMULUS, sublooct., n. 1896 în Baia de Cris, jud. Hunedoara; (tatal: Ioan Roman meserias tabacar; mama: Elena Lazar); acum directorul Bancii Nationale, sucursala Chisinau, casatorit cu Lucretia Cartis, fara copii.
 • ROZVAN ZENO, elev soldat, n. 1902 în Arad (tatal: Stefan Rozvan, advocat, notar public în Ilia, jud. Hunedoara, apoi în Ciacova, jud. Timis; mama: Felicia Beles) acum sef de politie în Simleul Silvaniei, casatorit cu Marta Mesaros, are copii: Mircea.
 • SAFTA IOAN, sublocot., n. 1897 în Luncoiul de Sus, jud. Hunedoara (tatal: Ioan Safta, înv.; mama: Anastasia Ioanovici); azi profesor la Academia agricola, Cluj, casatorit cu Else, are copii: Ionel-Voicu-Lothar si Marius-Mircea.
 • SÂNGEORGEAN SOFRONIU, locot., n. 1896 în Covasint, jud. Arad (tatal: Iota Sângeorgeanu, agricultor; mama: Elena Bâr); acum advocat în oradea, casatorit cu Maria Cornelia Butariu are copii: Marianela-Elena-Valeria.
 • SECULA TRAIAN, locot., nascut 1896 în Siria, jud. Arad (tatal: Petru Secula; mama: Persida Farcas); acum proprietar în Folea, jud. Timis, casatorit cu Ana Anca are copii: Traian si Axente-Sever.
 • SCHMIDT FRITZ, sublocot., german (sas); acum ofiter în armata româna.
 • SERACU OCTAVIAN, locot., n. 1896 în Fenis, jud. Arad (tatal: Ioan Seracu, preot; mama: Iuliana Borlea); azi capitan pensionar, Arad, casatorit cu Ana Popescu, are copii: Viorica-Maria.
 • SERACU ADRIAN, elev plutonier, n. 1898 în fenis, jud. Arad (tatal: Ioan Seracu, preot; mama: Iuliana Borlea; azi judecator la Tribunalul Arad, casatorit cu Eleonora Popa, are copii: Sergiu-Adrian.
 • SIMON VASILE, capitan de administratie; acum decedat, în Oradea.
 • SINCA AUREL, locot.; acum functionar, Petrosani.
 • STEFAN IOAN, sergent., n. 1894 în Cristior, pl. Brad, Hunedoara (tatal: Avram Stefan; mama: Trejia Golgot); acum comerciant în Lupeni, casatorit cu Maria Iancio are copii: Ioan-Carol.
 • STEFAN CALINIC,sublocot., n. 1895 în beius, jud. Bihor (tatal: Vasile Stefan; mama: Maria Indrea); acum subdirectorul Fabricei de palarii Jumbolea, în Bucuresti.
 • STANCA ERVIN, elev plutonier, n. 1890 în Baita, jud. Huneodara; acum seful serviciului cultural la Rezidentia Tinutului Timis, în Timisoara.
 • STOICA MIHAIU, maior, n. 1879în Saliste, jud. Sibiu (tatal: Mihaiu Stoica, înv., mama: Maria Ciucian); decedat, casatorit cu Sabina Vidrighin are copii: Marius si Sorin.
 • SUCIU IOAN DR., advocat, fost deputat în camera maghiara, la 1918/19 ministru în Consiliu Dirigent, în care calitate a organizat Corpul Voluntarilor Horia, n. 1862 în Sistarovet, jud. Timis (tatal: Meletie Suciu, padurar erarial; mama: Eva Pacurariu); dupa Unire, notar public în Chisineu-Cris, jud. Arad, decedat în 1939, casatorit cu Hortense Paguba are copii: Dr.Eugen Suciu, medic, Timisoara; recasatorit cu Maria Rosca are copiii: Viorel Suciu, reprezentantul biroului de presa Rador, Arad.
 • TEAHA ALEXANDRU, preot în Halmagiu, confesorul Garzii Halmagiu, n. 1882 în Sohodol Vascau, jud. Bihor (tatal: Vasile Teaha, preot; mama: Eudochia Burta); acum preot în Timisoara, casatorit cu Cornelia Moldovan, are copii: Pompiliu prof. (casatorit cu Cornelia Gavrila) si Cornelai (decedata, mar. Cu prof. Antoniu Dragulescu, de la care a ramas orfanul Antoniu).
 • TEMU SUMITRU, sublocot. De adminsitratie, n. 1887 în jena, jud. Severin; acum comisar de politie în Cluj, casatorit cu Emilia, are copii: Otto.
 • TIRLA SABIN, sublocot., n. 1897 în Pecica, jud. Arad; sef de gara în Directia C.F.R., Cluj.
 • TIUCRA PETRU PRIBEAGU, locot. La Biroul de informatii,n. 1890 în Soimos, jud. Arad (tatal: Avesalon Tiuca, preot; mama: Livia Vuculescu); acum inspector financiar la Dir. Generala C.F.R. Bucuresti, casatorit cu Ana Georgescu are copii: Iancu.
 • TOMA PETRU, sublocot., n. 1886 în Draut, jud. Arad; acum capitan în jandarmerie, pensionar în Draut (tatal: Gheorghe Toma; mama: Anita Buzlan) casatorit cu Aurora Crainic, are copii: Livius-Valentin, casatorit apoi cu Virginia Nicolescu.
 • TURUCU NICOLEA, stegar, n. 1893 în Vata de Jos, jud. Huneodara (tatal: Nicolae Turucu, înv. Fin Halmagiu; mama: Maria Costina); acum primpretor în baia de Cris.
 • TURUCU AMOS, elev soldat, în garda din Vata, n. 1895 în Vata de Jos (tatal: Nicolae Turuc, înv. Din Halmagiu; mama: Maira Costina); acum notar în Vata de Jos.
 • URSULESCU IGNAT, elev plutonier; acum notar în Mândruloc, jud. Arad.
 • URSUTIU AVRAM, locot., n. 1895 în Mocrea, jud. Arad (tatal: Ioan Ursutiu, agricultor; mama: Elisabeta Petcutiu); acum advocat în Pecia, jud. Arad, casatorit cu Margareta Bogdan, fara copii.
 • VESA AVRAM, locot., n. 1899 în Sohodol, jud. Alba; (tatal: Avram Vesa; mama: Rafila Bartoc); acum directorul Prefecturii jud. Alba, casatorit cu Zoe David, are copii: Stela.
 • VLAD ALEXANDRU, maior, „comandantul suprem al Garzilor Nationale Române din Ungaria si Transilvanai”, în Arad, n. 1876 (tatal: Alexandru Vlad; mama: Aurelia Baritiu); acum general în pensie, primarul Municipiului Arad, -necasatorit.
 • VALD MIRON, elev sergent, n. 1899 îm Ribita, jud, Hunedoara (tatal: Dumitru Vlad; mama: Sofia); acum lt. Comandor aviator în Cluj, casatorit cu Maria, are copii: Marta.
 • VODA CORNEL, elev soldat, n. 1892 în Silindia,jud. Arad (tatal: Nicolae Voda; mama: Ana Ardelean); acum dir. Scolar în Aradul Nou, casatorit cu Iosana Coloja, are copii: Coriolan.
 • WAHLERS HENRICH, sublocot., german (sas), n. 1897 în Orastie, jud. Hunedoara; (tatal: Henrich Wahlers; mama: Franciska Witz); acum impiegat la Primaria Jimoblia, jud. Timis-Torontal, casatorit cu Ana Posdina.
 • ZLAGNEAN IOAN, plutonier, n. 1884 în Halmagiu, jud. Arad, acum meserias în Arad, casatorit cu Parascheva Mot, are copii: Ioan, înv.

     NOTE