AUREL DUSAN

CURRICULUM VITAE

 

 

 

 

 

AUREL (MUGUREL)   DUSAN
ADRESA:
 • Sat. Poienari, Com. Halmagiu
  317160 ARAD
  ROMANIA
 • tel: 0743072269


 • Nascut in Halmagiu, Arad la 29.01.1969
 • Absolvent al Liceului de Arte Plastice Timisoara
 • Absolvent al Facultatii de Arte Vizuale din cadrul Universitatii Oradea, 2005
 • 1992- in prezent, profesor de Educatie Plastica la Grupul Scolar ,,Moga Voievod" din Halmagiu

      "Dusan Aurel Mugurel a fost atras inca din copilarie de pictura, dar nu s-a multumit doar sa isi insuseasca tehnicile de baza, ci a continuat sa o studieze la modul profesionist, urmand un liceu si o facultate de profil. Era fascinat mai ales de pictura bisericeasca. Fiind elev in clasa a VI-a a participat ca ucenic la realizarea picturii murale in biserica din Poienari (satul sau natal). A fost atunci remarcat de catre profesorul de desen Ioan Motan si de catre pictorul M.Gabor, cei doi oameni fund si cei care 1-au incurajat si sfatuit sa urmeze drumul picturii.

      A ajuns astfel sa fie elev la clasa de pictura a Liceului de Arta ,,Ion Vidu" din Timisoara. In toata aceasta perioada de studiu a pictat multe lucrari: peisaje, icoane, portrete, compozitii, fiind remarcat si aici de catre profesori si indrumat sa urmeze o facultate in acest domeniu. Dupa ce, din anul 1993, a fost o perioada profesor de desen, a urmat apoi cursurile Facultatii de Arte Vizuale din cadrul Universitatii Oradea, pe care a absolvit-o in anul 2005.

      In toata aceasta perioada a studiat iconografia, ceea ce i-a permis o mai mare apropiere de icoana bizantina. Astfel a pictat iconostasul bisericii din satul Poienari, lucrare pe care a donat-o bisericii. Alte asemenea lucrari (icoane, prapori, praznicare) pictate de el, se mai afla si in bisericile de la Halmagiu, Tarmure, Ionesti, Vojdogi, Buteni, Chisindia, Mermesti. Aplicand cunostintele dobandite pe parcursul anilor de studii, a avut grija sa respecte in icoanele proprii, iconografia bizantina, respectiv Erminia picturii bizantine, incercand chiar sa imbine elementele traditionale existente in pictura bisericilor de lemn din satele Tarmure, Ionesti, Tisa.

      Dusan Aurel isi pregateste singur suporturile icoanelor sau sasiurile pentru tablouri, doar rareori apeland la tamplari. Pentru icoane foloseste lemnul uscat de tei, paltin, brad si cires. Pentru pictura de sevalet, dar si la icoanele de dimensiuni reduse utilizeaza panza de casa (in si canepa) pe care o mai gaseste inca la batranele din zona Halmagiului. Icoanele le lucreaza in tempera cu galbenus de ou sau dupa tehnica m ulei. La fondurile icoanelor intrebuinteaza foita de aur sau slac-metalul. Materialele, cum ar fi pigmentii, pensulele, diferite uleiuri etc.. le cumpara de la magazine de specialitate.

       A participat cu lucrarile sale la o serie de expozitii, inca din anii liceului. Primul eveniment de acest gen a fost Expozitia de pictura cu lucrarile de diploma ale elevilor de la Liceul de Arta ,,Ion Vidu", la Palatul Baroc din Timisoara in anul 1988. Au urmat apoi Expozitie personala la Caminul Cultural din Halmagiu in 1995, 1996, Expozitia de pictura ,,Portretele membrilor Consiliului National Roman Central" la Muzeul Universitatii ,,Vasile Goldis" Arad - 2003, Expozitie de grafica a studentilor de la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, la Biblioteca Judeteana ,,Gheorghe Sincai" din Oradea - 2004, Expozitie de pictura cu lucrarile de licenta ale studentilor din cadrul Facultatii deArte Vizuale Oradea -2005.
       Lucrari personale se afla si in colectii particulare din SUA, Italia, Spania, Franta, Germania, Republica Moldova.

       Nu a abandonat cariera de dascal, tocmai din dragostea de a transmite si celor mai tineri pasiunea pentru pictura. Fiind profesor la catedra de educatie plastica a Grupului Scolar ,,Moga Voievod" din Halmagiu a reusit sa-i faca pe elevi sa-si insuseasca cunostintele si tehnicile de lucru necesare, dar le-a si insuflat dragostea pentru frumos, calauzindu-le pasii in a-l intelege si manifesta in lucrarile lor.
       In cadrul cercurilor de pictura desfasurate in scoala, a realizat cu elevii icoane pe sticia, avand o expozitie permanenta in scoala. De asemenea, a sustinut si sustine permanent, elevii in vederea participant la expozitii si concursuri. Merita a fi amintite cateva din premiile obtinute de acestia: Premiul II pe tara la Concursul de pictura Scoala mea" (BucureSti, 1 iunie 2006); Premiul II pe tara la Concursul ,,Romania Europeana" (mai 2007), Premiul I pe tara la Concursul International de Pictura .."Peace around the world", numeroase premii obtinute in fiecare an la concursurile de pictura ,,Craciun Fericit", ,,Paste Fericit", organizate de Liceul de Arta ,,Sabin Dragoi" din Arad."

      informatii preluate din volumul "Mesteri populari din judetul Arad", ediat de Complexul Muzeal Arad 2009, redactor Sorin Sabau

 •