Vechii proprietari de pamânt, nobilii români

          Cel mai vechiu mare proprietar in aceasta regiune a fost Voevodul Moga si fii sai Mihai si Sandrin, pomeniti la 1451. Familia aceasta a mai avut proprietati aici si la 1658, când Moga Susana zalogeste lui Ioan Rat, o moara. Despre voevodul Moga am vorbit intr’un capitol precedent (pg. 27-35). Am vorbit si despre originea româneasca a acestei familii, in legatura cu Popa Simeon dela 1450 (pg. 88-90).
         Nemes de Aciua. Este pomenit la 1460 (
vezi NOTA 1). Intr’o vreme, pe la 1551, Aciua se numea Aciua Nemeseasca (Nemes Acsva), in opozitie cu Aciuta Mica, care trebue sa fi fost Aciuta de azi (vezi NOTA 2).
         Coasa (sau Casa) de Halmagiu. Coasa Ioan este pomenit la 1481 si 1487 intr’un proces cu o vie dela Covasint (vezi NOTA 3), azi jud. Arad. Casa, era si un sat pe acea vreme in jud. Arad (vezi NOTA 4)(NOTA 4). La 1601 Martin si Coloman Coasa, locuitori in Ineu, figureaza ca martori la punerea in posesiune a lui Toldy (vezi NOTA 5). La 1604 castelul din Halmagiu este amintit ca apartinând din stramosi familiei Coasa, drept care Coloman Coasa, ca membru al staturilor ardelene, când aceste ratifica conventia dela Casovia la 6 sept. 1610, adauga sub numele sau atributul de Halmagiu („de Halmagy” vezi NOTA 6). La 1634 Coasa Stefan ia in zalog Saturau (vezi NOTA 7).
         Catre finea sec. XVII familia C. era in decadenta, astfel la 1656 principele ordona ascultare de martori privitor la bunurile din Zarand si Bihor ale lui Stefan Coasa dela Halmagiu (
vezi NOTA 8). Acest Stefan C. a depus multa silinta pentru educatia fiului sau Alexandru, despre al carui progres marturiseste intr’o scrisoare Ladislau Illyei (vezi NOTA 9). Stingându-se familia Coasa, la 1699 bunurile ei, au fost daruite vienezului Gebhardt. In contractul de donatie se zice in limba latina „...familia Kassaiana” (vezi NOTA 10). Marki ortografiaza in ungureste „Kasza”, ceeace româneste inseamna „coasa”.
         Faur Mihaiu de Halmagiu, iobagul vaduvei Barcsay Akos, a fost ridicat intre nobili de catre principele Gh. Rakoczi II la 28 Oct. 1655 (vezi NOTA 11).
         Rat Stefan de Halmagiu, proprietar in Leasa. La 1699 spunând ca principele i-a ingaduit sa-si reia mosia ocupata de Turci, a patruns cu vreo câtiva ortaci in regiunea Ineului, de unde si-a adus câteva capete de vite. Drept razbunare la 7 Ian. 1670, Turcii navalind in Halmagiu intr’o zi de târg, au omorât trei oameni si au luat mai multe vite. Din Leasa inca au luat mai multe vite si au rapit 30 copii (vezi NOTA 12).
         Pe la 1700 incepe o noua era a proprietatii. Dupa alungarea Turcilor din cetatea Ineului, armata imperiala ocupând si aceasta regiune, fura desfiintate domeniile particulare constituite sub principii ardeleni. Vechii proprietari fiind izgoniti, intreaga regiune, dela Guravaii pâna la Baia de Cris, fu declarata de domeniul erarial al Halmagiului, din care imparatul Carol VI incepe a face donatiuni credinciosilor sai. Acum iau fiinta domeniile Kozma, Hollaki si mai apoi Bethlen, dupa cum s’a aratat intr’un capitol precedent, (pg. 63-66), si care au dainuit pâna catre finea sec. XIX.

         Ultima serie de nobili români.

          Se afla aici, nobilitate de principii ardeleni, câteva familii de tarani români, cari si-au pastrat titlurile si sub noua stapânire a Habsburgilor. A mai ridicat la rangul de nobili o serie de tarani si Carol VI, in intervalul dela 1700-1721. Familiile aceste n’au primit si donatiuni de mosii. Pentru serviciile aduse curtii, mai ales pentru servicii militare, taranii acestia au fost declarati liberi de jugul iobagional pe sesiunile ce le muncisera si mai inainte. Devenind oameni liberi, in baza constitutiei feudale, ei aveau acces in viata publica, ii vedem figurând pe lista congregatiei comitatense si se bucurau si de alte privilegii. Intâlnim persoane apartinatoare acestor familii, la Baia de Cris, la Ineu, adeca in centrele administrative depe vremuri. Ei se numeau „armalisti” (latinescul „armalista”, ung. „fegyverleveles vagy egyhaznemes”, germ. „Briefadel”). Dela 1721 inainte nu s’au mai facut nobilitari de Români in aceasta regiune.
         Câteva familii isi mai pastreaza si azi pe fundul lazilor diplomele redactate latineste pe pergament, sau „piele de câine”, cum se zicea. Subsemnatul am vazut si cetit urmatoarele 7 diplome de aceste: Balint din Ciuciu, Darau din Tisa, Iuga din Magulicea, Luciu din Leasa, Motica din Lestioara, Sida din Halmagiu si Slav din Brusturi (vezi NOTA 13).
         Intr’un conspect dela 1846 (
vezi NOTA 14) gasim familiile nobie din Zarand in ordine alfabetica, fara indicatia comunei. Se arata la fiecare familie numarul membrilor cu drept de participare la congregatia comitatensa, adeca capii de familie. Figureaza pe lista armalistilor urmatoarele nume cunoscute noua a fi originare din regiunea Halmagiului: Balint (de Ciuci) 10 familii, Darau 43 f., Iuga 13 f., Luciu 5 f., Motica 17 f., Pag 13 f., Sirca 9 f., Sida 5 f., Slav 1 f. Pe o a doua lista, a nobililor fara proprietati, sunt trecuti: Motica 4 f., Sirca 14 f.
         La 1862 protopopul Halmagiului a facut o conscriptie a nobililor aratând si data diplomelor (
vezi NOTA 15), cari pe atunci trebue sa fi existat. El da urmatorii nobili cu numarul de familii locuitoare in protopopiatul sau: Balint de Ciuci 15 familii, Darau de Tisa 40 f., Iuga de Magulicea 35 f., Luciu de Leasa 10 f., Motica (scrie gresit: Motina) 24 f., Pag de Cristesti 10 f., Sida de Halmagiu 3 f., Slav (scrie gresit: Sav) de Buceava (un crâng al Brusturilor) 12 f.
         Dam numele armalistilor autohtoni, cari pastrându-si pâna in prezent credinta si limba stramoseasca au constituit o clasa sociala româneasca privilegiata. Familiile aceste traesc si azi pe aceleasi vetre, pe care au fost nobilitate acum doua trei sute de ani, numai cât inmultindu-se, s’au revarsat si prin satele prinprejur.
         Balint de Ciuci. A fost nobilitat Ioan Balint de catre principele Mihail Apafi la 2 Iunie 1682. Descendenti de ai aceste familii s’au mutat la Covasint. Dintre Balintestii dela Covasint si Simand, pe Toader senior, Toma iunior, Onu, Savu, Iacob, Filip si Stefan, comitatul Arad ii someaza la 10 Nov. 1794, sa-si inainteze direct cancelariei regale probele pentru dovedirea titlului (vezi NOTA 16) Balintestii din Covasint au fost oameni fruntasi. Traditia aminteste si azi de batrânul Misu (Mihai), membru in congregatia comitatensa, care a avut fiu pe Maximilian Balint, preot tot in Covasint. Din casatoria preotului Maximilian B. cu Alexandra Nicoara din Giula s’a nascut David Balint, fost invatator, apoi dupa Unire, revizor scolar in Arad, si Melania maritat dupa preotul Ioan Miclosi, ai caror fii sunt Dr. Cornel Miclosi, inginer, dir Uzinelor electrice din Timisoara si Dr. Enil Miclosi, advocat in Arad (vezi NOTA 17).
         Darau de Tisa. Iobagii Ioan, Iuon, Pavel si George Darau, platind o suma de bani proprietarilor de pamânt Ladislau, Alexandru si Barbara Bradi, au fost ridicati la rangul de nobili de catre imparatul Leopold prin diploma datata in Viena la 5 Aprilie 1701 (vezi NOTA 18).
         Iuga de Magulicea. Prin diploma datata in Viena la 16 April 1720 Carol VI nobiliteaza pe fratii Iuon si Ioan Iuga, iobagii lui Sigismund Rat de Halmagiu.
         Luciu de Leasa. Familie nobilitata de Carol VI la 13 Aug. 1720.
         Motica de Lestioara. Prin diploma edata de Carol VI in Viena la 13 Aug. 1720 au fost nobilitati Simedre, Ioan, Petru, Mihail si Medre Motica (vezi NOTA 19). La 6 Nov. 1747 George Motica locuitor in Halmagiu, isi publica diploma si in comitatul Aradului.
         Pag de Cristesti. A fost nobilitata de principele Mihail Apafi la 11 Mai 1664. Comitatul Zarandului a recunoscut la 1 Febr. 1768 titlul de nobil al lui Ioan Pag si a fiului sau Stefan, locuitori in Cristesti si Ineu; insa procurorul comitatului Arad ridicând exceptiuni, la 29 Martie 1768 a fost esmisa o comisiune care sa cerceteze cazul (vezi NOTA 20). La 20 Martie 1781 lui Toader Pag ii succede totusi sa-si publice titlul de nobil (vezi NOTA 21). Din aceasta familie se trage nobilul Adam Pag, care pe la 1784 locuia in Baia de Cris si a fost capitan in revolutia lui Horia, iar dupace ramasese comitatul fara administratie si-a luat functia de vice comite la Zarandului (vezi NOTA 22). O alta ramura a familiei Pag de Cristesti la 1781 locuia in Pecica, dupacum reiese dintr’un document pastrat de familia aradana, care azi se scrie Pacu. Din aceasta familie, Pacu din Pecica, se trage Traian Pacu, fost functionar al Bancii Victoria din Arad, care are pe fiica Lucia maritata dupa Dr. Alexandru Stoenescu, advocat in Arad. Dr. Eugen Pacu, medic la Spitalul central din Arad; Neli Pacu, profesoara la Liceul de fete din Arad si inca altii doi copii, Alexandru si Antita, sunt descendentii lui Teodor Pacu, meserias din Arad, originar din Pecica (vezi NOTA 23).
         Sida de Halmagiu. Prin dipoma edata de imparatul Leopold in Viena la 5 April 1701 a fost nobilitat Daniel Sida si fratele sau George (vezi NOTA 24). La 29 April 1794 comitatul Arad indrumeaza pe fratii Daniel si Iosa Sida din Arad, al caror tata venise dela Halmagiu, sa-si dovedeasca titlul.
         Sirca de Talagi. Nu-i cunoastem diploma, insa in conspectul nobililor dela 1846, sunt trecute 23 familii Sirca.
         Slav de Buceava. Buceava se tine azi de comuna Brusturi. Familia aceasta a fost nobilitata la 17 Aprilie 1720 de catre imparatul Carol VI (vezi NOTA 25).

   NOTE

         1. Marki, I, 362, Dl, 30204(inapoi)
         2. Idem, II, 221(inapoi)
         3. Marki, 318, 412; Dl. 19274(inapoi)
         4. Marki, I, 412, Dl. 20185(inapoi)
         5. Marki, II, 194, Adattar, II, 155-6(inapoi)
         6. Bethlen F, Historia, VI, 53.(inapoi)
         7. Marki, II, 194; Kemeny, Transylvania Possessionaria, XI, (Muzeul Ardelean)(inapoi)
         8. Marki, II, 194, N.R.A. 840, 56, Arhiva Statului.(inapoi)
         9. Marki, II, 194, N.R.A. 840, 56, Arhiva Statului.(inapoi)
         10. Marki, Regestak, pg. 6, Ms. Palatul Cultural. „...familia Kassaiana deficiente bona haec Campestris Bellico Secretario Francisco Davidi Gebhardt titulo gratiae collata fuere”. (inapoi)
         11. Marki, II, 188, XXVI, L.R. 663(inapoi)
         12. Marki, II, 211. Torokm. Tort. Eml. 470(inapoi)
         13. Copiile, in AMH, Diplomatarium Halmagiense.(inapoi)
         14. Kozma, 43-44.(inapoi)
         15. Publicata la I Cav. de Puscariu, Familiile nobile române, Sibiu, 1892, pg. 40-41.(inapoi)
         16. Jk, 1794, No. 162, pg. 527; Marki, II, 661.(inapoi)
         17. AMH, Fisa No. 133 din 22 II 1937. Inf. David Balint, Arad.(inapoi)
         18. Retinem din textul diplomei: “Memoriae commendamus tenore praesentium significantes, quibus expedit universes. Cum ex humillima informatione fidelium nostrorum Ladislai, Alexandri, ut et Barbara Bradi nobiles in autenticis copiis producta et presentata intelligamus iobbagiones alioquin suos Ioannem, Iuonem, Paulum et Georgium Dero pro certa eisdem deposita pecuniaria summa iugo iobbagionali emancipatos et manummissos esse etc. etc.”(inapoi)
         19. “Memoriae commemdamus tenore praesentium, significantes quibus expedit universis, Quod cum Nos, ex Literis Fidelium nostrorum Emerici Ribiczei de eadem, Ladislai Nemes Senioris de Brad, et Susannae Debreczeeni, Ioannis quondam Anca Relictae Viduse, Manumissionalibus intelligamus, eosdem, iobbagiones suos SZIMEDRE, PETRUM, IOANEM, MICHAELEM, et MEDRE MOCZIKA, in possessione Kis Lesza Comitatuque nostro Zarandiensi residentes intuitu fidellum servitiorum, manumisisse, et e jugo jobbagionali, una cum haeredibus, et posteritatibus suis, emancipasse etc. etc.”(inapoi)
         20. Jk, 1768, 77; Marki, II, 700.(inapoi)
         21. Nagy Ivan, Magyarorszag csaladai, IX, 8.(inapoi)
         22. Kozma, 97.(inapoi)
         23. AMH, Fisa No. 132 din 24 VIII 1931. Inf. Traian Pacu, care a prezentat si un document datat din Baia de Cris la 19 Febr 1781, prin care dovedeste ca familia Pag din Pecica apartine familiei nobile Pag de Cristesti. (inapoi)
         24. “Memoriae commendamus, etc. Cum ex humillima informatione fidelium Nostrorum Stephani Racz, ejusqui filii et legitimi successoris Sigismundi partier Racz nobis in authenticis copiis praesentata, intelligamus, iobbagionem alioquin suum DANIELEM SZIDA de Halmagy, una cum fratre suo uterino et carnali Georgio jugo iobbagionali emancipatu et manumissionem consecutum est etc. etc.”(inapoi)
         25. “Memoriae commendamus etc. Quod Nos cum ex literis fidelis nostril Nobilis Emerici Ribiczei de eadem, Manumissionalibus, ab Eodem iobbagionem suum providum Iuonn Szlav in Possessione Bucsava Comitatuque nostro Zarandiensi residentem, ob fidelia sua servitia manumissum, et e iugo iobaggionali emancipatum esse intelligamus etc. etc.”(inapoi)