Darastean Art Gallery Puiu Codreanu Tara Motilor Folclor Romanesc
 
      

         SCHITE BIOGRAFICE


        Odata cu desfiintarea judetului Zarand, functionarii romani fiind inlocuiti cu elemente straine, patura noastra de inteelctuali se reduce la preotii si invatatorii satesti traitori in conditii foarte modeste in aceasta regiune saraca si la cate un advocate, doi, in Halmagiu, unde a ramas pe mai departe judecatoria de ocol.
        Astfel in aceasta epoca gasim printer localnici putine personalitati care sa fi putut insemna ceva in viata noastra publcia. Vom aminti aici pe Episcopul Roman Ciorogariu, ca un produs biologic ala cestei regiuni, dupa Cum insusi o marturisea cu mandrie sip e entuziasmtul protopop Traian Mager, consumat repede intr-o intense activitate desfasurata cu mult success pe teren cultural-moral si national-politic.
        
         Epsicopul Roman Ciorogariu (1852-1936)
        Originea lui zarandeana


        Pe ecranul istoriei, Episcopul Roman Ciorogariu, apare luminos in postura de strasnic arhanghel luptator deopotriva cu sabia si crucea, in tovarasia vechilor voevozi si cneji, acaror misiune a trebuit sa si-o assume preotii neamului nostrum dup ace si-a piedut conducatorii laici firesti. Asa se explica chemarea poetului “preoti cu crucea-n frunte!” si a fost foarte nimerita observatia ca In vremuri de restriste preotii valahi miroseau mai mult a praf de pusca decat a tamanie. Roman Ciorogariu a fost un mare preot in acest spirit traditional al neamului romanesc si de sub rasa calugareasca ce-I invaluia talia voinica, rasarea cu fiece vorba, cu fiece gest, capitanul de plebe rasvratita din Muntii Zarandului, de unde isi tragea originea prin bunicul sau.
        In legatura cu obarsia sa zarandeana, citam propriile-I marturisiri. (pag. 196- AMH, Fisa nr. 118. Doua scrisori ale Ep. Ciorogariu, datate in Oradea, intaia la 23.VI, a doua la 7.IX.1934, adresate profesroului Tr. Mager). Leaganul Ciorogarestilor din Pecica este in comuna Ociu, langa Halmagiu, unde se mentin si azi ca vita puternica. (pag. 196- AMh, Fisa nr. 119, extras din Cartea Funduara a com, Ociu. Intr-adevar si la 1866 cand s-a facut C.F., dintre 110 proprietari locuitori in Ociu, se gaseau: Crisan, 25; Ciorogariu, 14; Bulz, 10; Gornic,10; Petrisor,9; Stana,9; Vatean,5; Holiartoc,4; Zenza,3; restul familii mai putin numeroase ). DUpa inabusirea in sange a revolutiei lui Horia, intre cei condamnati la expulzare din Zarand, unul Ciorogariu a fost mutat pe cale adminsitrativa ca iobag pe domeniile Coroanei, la Pecica. Acesta isi aducea cu sine din ociu si feciorul, care casatorindu-se cu o fata din familia lui Moise Nicoara din Giula, a avut pe Dumitru, tatal episcopului. Ep. Ciorogariu marturiseste ca a ajuns pe Aron, fratele tatalui sau, inca “catana la Camara”, adeca la adminsitratia domeniilor, facnd serviciu de curier. Ep. R. Ciorogariu a fost mandru de originea sa zarandeana, unde se simtea apartinand sufleteste. “Noi am tinut legatura cu neamurile din Ociu, dovada, aici fotografia aceasta pe care o am de la preotul Samoila Ciorogariu din Ociu care a venit sa ne vada in Pecica”,- scrie el, trimitandu-ne acea fotografie cu adnotatia “Unchiul Samoila” sip e care ne sfatuieste sa o publicam in monografia Halmagiului “ca un tip de preot de pe vremurile acelea”. Fotografia, facuta la 13 iunie 1883, conform insemnarii din dos, reprezinta un preot batran imbracat in haine taranesti, identic cu preotul Samuila Ciorogariu, ce figureaza in conspectul preotilor de la 1857. (pag. 197- Publicat in partea II acestei lurari la pag. 14-15). Punand alaturi chipul “unchiului Samoila” de al “nepotului” Ep. Ciorogariu, gasim o uluitoare asemanare intre aceste doua figure inregistrate fotografic cam la aceaasi varsta: aceeasi statura inalta, voinica; acelasi craniu brachicefal, comun neamnului nostrum; aceeasi frunte extrem de lata, inteligenta; acelasi nas bine desvoltat, de factura greaca, al “nepotului” ceva mai carnos; acelasi cute ale fetii expressive; pana si acleasi system pilos, cu deosebirea ca barba episcopului este mai lunga, mai bine ingrijita. Studiindu-l in totalitate manifestarilor sale, putem stabili fara riscul de a putea fi combatuti, ca Ep. Ciorogariu, desi nascut la campie, el reprezinta structura fizica si sufleteasca intru nimica alterata, a stramosilor sai munteni din Ociul halmagiului, revolutionari in cetele lui Horia.
        Romul Ciorogariu s-a nascut la 18 Dec. 1852 in Pecica Romana, jud, Arad, unde totals au, agricultorul Dumitru Ciorogariu, a fost mai multa vreme primarul acestei fruntase commune. Scoala primara a facut-o in comuna antala, iar studiile secundare in Arad si Pojon. Este elevul Institutului teologic din Arad de la 1874-5 pana la 1876/7. Obtinand o bursa de la consistoricul eparhial, isi complecteaza studiile in Germania ascultand lectii de teologie si filozofie in anul 1877-8 la uiniversitatea protestanta din Leipzig, iar in 1878/9, la catolici in Bohn. Intors acasa, isi incepe cariera la 1879 ca si cancelist mai apoi arhivar la consistoriul din Arad. De la 1881 functioneaza ca professor suplinitor la Institutul teologic pana la 1889 cand din motive politice, deschizandu-se concurs prentu aceasta catedra, nu a fot ales. Ocupa apoi doi ani postul de casier la banca Victoria. La 1891 este chemat din nou la catedra si numit professor titular definitive la sectia teologica, in care calitate a servict neintrerupt pana la 1917; de la 1900 indeplinind ttoodata si sarcina de director al celor doua scoli surori, care poarta acum un singur nume, Institutul pedagog c+teologic, ort. Rom. Din Arad. La 1900 intra in tagma monahala primind numele de Roman si in acelasi an este inaintat pana la treapta de presbiter. In 1904 a fost facut protosincel. A ramas in Arad pana in 1917, cand a fost ales de vicar episcopesc la Oradea. Dupa preluarea imperiului roman, primul sinod al reinfiintatei episcopii a Orazii intrunit la 16 Nov. 1920 il allege de episcope al acestei dieceze. La 8 Dec. 1920 a suferit atentatul de la Senat, din care s-a ales cu bratul drept fracturat. Este hirotonit intru episcope in 26 Martie 1921, investit la 29 Martie si instalat la 2 Octombrie, acelasi an. Moare in Oradea in etate de 84 ani, la 21 Ianuarie 1936 si a fost inmormantat la 23 Ian. In cavoul bisericii catedrale din Oradea.
        Ajungand o varsta patriarhala in deplina posesie a facultatilor spirituale, R.Ciorogariu a desfasurat fara incetare timp de aproape 60 ani o prodigioasa activitate pe toate taramurile vietii publice, fiind cea mai complexa personalitate a Ardealului din timpul sau. In virtutea acestei activitati diverse el se bucura de multa afectiune si respect, deopotriva in lumea oamenilor politici, a economistilor, cat si in lumea scriitorilor cu cari avea afinitati spirituale, el insusi fiind un ebil manuitor al condeiului, gazetaresc indeosebi.
        Pe teren scolar, in cei 17 ani (1900-1917) cat timp a condus ca director de studii si internat Institutul pedagogic-teologic ne-a dat tot atatea generatii de invatatori si preoti, devotati ostasi ai revendicarilor nationale. Prin acesti elevi, create dupa chipul si asemanarea sa, spiritul maestrului influenta intreg Banatul si Crisana. In scoala lui Ciorogariu nu se invata…….
        redactare in curs
 

   NOTE

          1. (inapoi)
          2. (inapoi)
          3. (inapoi)
          4. (inapoi)
          5. (inapoi)