Troita dela Halmagiu, 1936; contributia legionarilor.

         
         Adaus

          La data punerii sub tipar a acestei lucrari troita din Halmagiu nu era înca inaugurata. Savârsindu-se între timp solemnitatea, i se da loc aci, ca adaus.

         Troita dela Halmagiu, 1936; contributia legionarilor.

          Din prilejul comemorarii unui veac si jumatate dela rascoala lui Horia, una din cele 10 troite procurate de comitetul de organizare a serbarilor a fost trimisa la Halmagiu înca în 1934, deodata cu cea dela Iosasel despre care am scris la pg. 49—62.
         Pe aceasta troita, casi pe cea dela Iosasel — necunoscându-se numele martirilor localnici din rev. lui Horia — se pomenesc nominal numai câtiva martiri din rev. dela 1848/9.
         Inscriptia troitei dela Halmagiu este urmatoarea:
         „Ridicatu-s'a aceasta sfânta si româneasca troifa în zilele Mâjestajii Sale Carol II Regele României, fiind episcopul Aradului Dr. Grigorie, în ziua de 4 Noemvrie din anul mântuirii 1934 întru pioasa amintire a preotilor martirizati în revolutiile lui Horia si Iancu, dintre cari sapte insi si anume: Ioan lude batrânul si Ioan Jude tinarul amândoi din Poienari, Eutimie Popoviciu din Halmagel, Pavel Feier din Steia, Sinesie Grozav din Aciuta, Pavel Farcas din Plescuja si unul anonim, au fost spânzurati în acest Ioc. Primeste Doamne Isuse Hristoase si aceasta jertfa a slujitorilor tai în sfântul si cel mai presus de cerîuri si întelegatorul Tau jertfelnic si fa ca jertfa vietii lor sa fie spre întarirea legii si a Neamului nostru."
         Textul acesta, dictat de un necunoscator al istoriei regionale, corespunde numai în parte adevarului istoric si el trebue schimbat, ori completat macar, ceeace este usor de realizat, întrucât inscriptia fiind facuta pe doua placi de marmora fixate în corpul de gresie al troitei, ele se pot scoate si înlocui cu altele.
         Motivam propunerea, relevând adevarul istoric. Preotii amintiti au fost martirizati în toamna anului 1848 în întâia expeditie a Ungurilor în Zarand, dupacum am aratat la pg. 22 26. Numele lor îl cunoastem pâna acum numai d/n traditie orala. Doi dintre dânsii, Sinesie Grozav si Pavel Fârcas, sunt pomeniti si pe troita dela Iosasel, unde au fost spânzurati, fiind din comunele învecinate. Stim apoi din rapoarte oficiale ca lancierii din regiunea Hâlmagiului au fost comandati de tribunul Alexandru Chendi din Abrud, trimis de catre prefectul Buteanu în Zarand, si ca acesta, Al. Chendi, a fost spânzurat de maiorul ungur Gaâl la podul Banestilor. Executiile s'au facut la podul Banestilor, pentruca din vechime, aci la intrarea în comuna Hâlmagiu, era locul spânzuratorilor. Si tocmai pentru aceasta s'a tinut ca locul de osânda sa fie sfintit prin semnul crucii.
         Prin urmare, socotim ca numele tribunului Alexandru Chendi nu poate sa lipseasca depe o troita comemorativa ridicata tocmai pe locul de supliciu al martirului.
         Dupa cum reiese si din inscriptie, troita trebuia sa fie inaugurata la 4 Njov. 1934. Nu s'a putut face însa din lipsa de fonduri, dat fiind ca Ia aceste monumente mai costisitor «ste postamentul si împrejmuirea decât corpul troitei.
         In Septemvrie 1935, ca sa nu se depa-sasca termenul de comemorare, profesorul Traian Mager a lansat în ziarele din Ared un apel pentru subscriptie publica. (vezi NOTA 1) La aceasta actiune s'a asociat si dr. Vasile Noveanu, medic în Arad, seful organizatiei judetene a partidului „Totul pentru tara." Protopopul Stefan Bogdan din Hâlmagiu îoca a întreprins o colecta în parohia sa. Din sumele adunate pe aceste trei liste s'a procurat cementul, fierul si celelalte materiale necesare. Sublocot. Donosie Adam, guard de jeniu, conducatorul santierului militar din Hâlmagiu, a servit comitetului de initiativa planul constructiei si indicatiile tehnice. Si acum, deoarece relatarile presei au fost incomplete, simtul de obiectivitate ne impune sa însemnam în eceasla cronica adevarul întreg, aratând si aportul legionarilor în aceasta opera. Iata, cum s'au petrecut lucrurile:
         La 8 Septemvrie 1935 soseste în Hâlma-giu o echipa trimisa de organizatia din Arad a partidului „Totul pentru tara," ca sa execute lucrarile de montaj si împrejmuire a troitei. Alaturi de muncitori plugari si industriasi, sunt preoti, advocati, învatatori, studenti. Sunt si câteva femei legionare. Dupa înfatisare nu le mai putem distinge deosebirile de clasa, caci munca în plin soare Ie-a bronzat si transformat la fel chipurile, împrumutându-le acelas uniform aspect de seriozitate sobra. Pe o înalta prajina au ridicat drapelul national, iar sub el, drept tabara, au încheiat pe pajistea verde un mare cort de pânza cu asternuturi de paie. Li se ataseaza si autohtoni. (vezi NOTA 2) Este o aparitie acum în-tâiaoara vazuta în aceasta regiune.
         Timpul îi favorizeaza: noaptea este racoare, însa ziua staruie arsita de vara. Odata înjghebata tabara, porneste simfonia muncii.
         Nisip cara unii. O groapa larga soclului în centru si santuri pentru zidurile ocrotitoare, sapa altii. Bare lungi de fier se modeleaza pentru armatura stâlpilor dela împrejmuire. Se ticIuesc cofragele, formele, în care se va turna cimentul. Ciocanele tipa, târnacoapele ofteaza isbînd înfundat, roabele scârtâie de povara. Muncitorii fac glume decente, ori cânta imnuri patriotice, asa cum se cuvine de petrecanie când lucrezi mormânt si cruce de pomenire celor jertfiti pentru ideal.
         Apa aduc acum baietii cu ciuberele din iazul morii. Maiestrii dozeaza cu grija paturi de nisip cu paturi de praf de ciment si le adapa mereu. Vârtos apoi framânta amestecul sgron-turos cu greble de fier, cu sape si cu lopeti. In marele zor, caci nu-i de glumit cu cimentul, margele grele de sudori scurse de pe fetele îmbujorate înghite lacom aliajul. E aurul si argintul pe care credinciosii îl aruncau în masa clocotinda de bronz, ca sa dea mai dulce glas clopotului.
         Când aluatul de granit e gata, bratele vân-joase îl încarca pe targi si-1 rastoarna în tipare. Mai arunca si bolovani la temelie, sa fie lucru trainic. Apoi bat cu maiele. Urmeaza alt strat si tot asa pâna la sfârsit.
         Seara, se aduna oameni din satele învecinate si în jurul focului de tabara se tin con-ferente, se cânta, se spun întâmplari din viata stramosilor. Timp de doua saptamâni micul santier dela podul Banestilor a forfotit de viata. Asa s'a înaltat troita dela Halmagiu.
         Inca un an s'a scurs pâna când la 30 August 1936 s'a facut si inaugurarea, tot în nota legionara, concentrându-se în acest scop irei judete : Arad, Bihor si Hunedoara. Legionarii din jud. Arad si Bihor au sosit pe jos în coloane de mars.
         Coloana aradana, formata în Siria, Galsa, Maderat, sub comanda taranului Gheorghe Fra-tjla din Maderat si a advocatului Ion Penescu din Siria, a pornit cu trei zile înainte, si urmata de care cu provizii, înainteaza pe valea Crisului Alb în sus, luând cu sine camarazii de prin satele prin care treceau, depasind peste o mie numarul lor.
         Bihorenii din regiunea Vascaului înca au trecut pe jos Dealul Mare. Cei din Brad si jur au plecat cu trenul numai dimineata; au sosit din Brad si un grup de fete în uniforme legionare.
         Cu o masina îsi face aparitia generalul Gh. Cantacuzino Granicerul, seful partidului, însotit de Dr. V. Noveanu.
         Pentru desavârsirea fastului a colaborat fanfara Societatii Mica din Brad si corul meseriasilor din Halmagiu. S'au dat si salve de împuscaturi. Din vale trageau Halmagenii cu treascurile, iar de pe dealul Sortocului aruncau minierii din Vârfurile cartuse de dinamita, simbolizând un crâmpeiu de lupta în toata regula.
         Au participat la aceasta serbare peste patru mii de oameni, dintre cari mai mult de jumatate legionari. Slujba religioasa este oficiata de catre esmisul episcopiei din Arad, Dr. Gh. Ciuhandu, încunjurat de un sobor de preoti. La sfârsit fanfara intoneaza Imnul regal, apoi începe seria cuvâiarilor.
         Dr. Gh. Ciuhandu aduce salutul P. S. S. Episcopului Andreiu Magieru. Zugraveste trecutul de suferinte aratând rolul important al bisericii în viata neamului nostru.
         Candin Ciocan, dir. liceului Avram Iancu din Brad, vorbeste în numele comitetului de initiativa pentru comemorarea revolutiei lui Horia, amintind evenimentele petrecute în localitatile unde s'au înaltat troitele.
         Maiorul Nicu Popoviciu, originar din Banesti, vorbeste ca stranepot al popii Eutimie Popoviciu spânzurat pe acest loc. Releva eroismul populatiei din Muntii Apuseni.
         Traian Mager, profesor, reprezentând „Astra", pomeneste numele si faptele eroilor cazuti în luptele pentru desrobire, date în primavara 1919 pe aceste locuri. De încheiere, a-dreseaza guvernantilor urmatorul apel în numele Motilor: „O bucata de pâine mai mult, si apararea nationala va gasi în Muntii Apuseni în vreme de nevoie totdeauna bratele viguroase, nervul rezistent si inima larg deschisa pentru entuziasmul patriotic!"
         Dr. Sever Covaciu, advocat, reprezentând Liga AntJrevizionista si organizatia „Strajerii României" din Arad, reaminteste veacurile de opresiune straina cu jertfele prin care s'a înfaptuit idealul national. îndeamna la dârza riposta împotriva celor ce jinduesc la pamântul românesc.
         Lazar Igrisan, revizorul scolar judetean, aduce omagiul dascalimii.
         înv. Octavian Turuc declameaza poezia „Horia" de Aron Cotrus. Poetul Aron Cotrus fiind de fata, publicul îl aplaudeazâ frenetic.
         Parintele Teofan Herbeiu declameaza poezia sa „Umbra crucii". Este rasplatit cu vii aplauze.
         Stefan Bogdan, protopopul Hâlmagiului, face o dare de seama a activitatii comitetului localnic pentru ridicarea acestui monument.
         La sfârsit ia cuvântul Generalul Gh. Cantacuzino Granicerul. Batrânul general înfiereaza tradarile de neam din toate timpurile. Face apoi apologia marelui Rege Carol II, chemat sa desavârseasca unitatea spirituala a României Mari si sa integreze românismul în drepturile lui firesti, drepturi cucerite cu pretul sângelui eroilor de ieri. Adreseaza un vibrant apel preotilor învitându i sa cultive spiritul nationalist si crestin în popor. îndeamna asistenta sa strige: „Traiasca bunul nostru Rege si toti aceia cari simt româneste", — la ce, muzica intoneaza imnul regal.
         In sunetul fanfarei, coloanele de legionari în frunte cu un buchet de legionare, defileaza în fata generalului postat în dreptul troitei, spre comuna, serbarea luând sfârsit. A produs o profunda impresie tinuta demna a legionarilor, cari au dovedit si de data aceasta perfecta ordine si disciplina.
         Seara, publicul din Halmagiu s'a întrunit din nou în fata troitei feeric iluminata. S'a cântat si povestit pâna târziu catre miezul noptii, când ultimele pâlpâiri de lumina s'au stins în bezna.
         Astfel, dupa 88 de ani, cei sfârsiti prin moarte naprasnica sunt împartasiti cu prisosinta acum de cucernica grijanie crestineasca: luminiIe, de iesirea sufletului; rituala priveghiere a mortului si pentru veacuri îndepartate solida cruce la capatâiul osemintelor.

   NOTE

         1. Pe lista prof. Traian Mager, s'au colectat în Arad dela:

 • Dr. Adam Iancu, senator- 500 Lei.
 • Traian Mager, profesor- 500 Lei.
 • Dr. Aurel Mager, medic- 100 Lei. „
 • Gh. Crisan, adv. dela d-sa si dela functionarii bancii „Victoria"- 360 Lei.
 • Baroul adv. prin pres. Dr. S. Moldovan- 500 Lei.
 • Liga Antirevizionista prin pres. Dr.Aron Petrutiu- 2000 Lei.
 • Sabin Stefea, prof.- 50 Lei.
 • Eugen Jac, consilier al municipiului Arad- 200 Lei.
 • Traian Damian, casierul Cam. de Agricultura- 100 Lei.
 • Ana Cornea,înv.- 50 Lei.
           In total: 4360 Lei (
  inapoi)

           2. Au lucrat pe santier: Hodrea Aurel, profesor- Turda, seful santierului; Crucean Nicolae, înv- Satu-Mare; Preot Puscasiu Virgil, Mocrea-Arad; Pr. Herbeiu Teofan, Ineu- Arad; Pr. Vraciu Traian, Aldesti- Arad; Pr. Binchiciu N., Bârsa- Arad; Conyie Stefan, funct. comercial- Oradea; Barbatei Ioan, plugar, Pâncota- Arad; Morar Gh., plugar- Pâncota; Mager Gh., plugar- Pâncota; Morar Isaia, plugar- Pâncota; Bodârlau Toma, plugar- Pâncota; D-na Elvira Pusoasiur înv. Mocrea; D-na Ana Herbeiu, înv. Ineu; D-na Vraciu Sidonia, înv.- Aldesti; Dsoara Cornelia Novac, studenta- Arad; D.soara Florica Berlo, stud.- Mocrea ; D-na Rosu, Halmagiu, Tocoian Gh , înv , Vascau- Bihor ; Banc Teodor, stud.- Oradea; Anca Petru, stud.- Oradea; Guiu Petru, stud.- Oradea ; Bodea Teodor, stud., - Oradea; Ardelean Ioan, stud. Sântandrei- Bihor; Budea Gheorghe, stud.- Arad ; Ratiu Eugen, abs. arte si meserii- Arad; Gavrila Aurel, plugar- Colonia Ineu; Borza Traian, plugar- Colonia Ineu; Marian Ioan, plugar- Colonia Ineu; Bogdan Gavril, stud.- Beius, Bihor.
  Din regiunea Halmagiului: Gligor Nicolae- Halmagel; Sortoc Gh., comerciant- Halmagiu; Stefia Nicolae, macelar- Halmagiu; Nicoara Gh. - Halmagiu; Vasile Rosu, avocat- Halmagiu; Budugan Cornel, pantofar- Brusturi; Crainic Viorel, elev-Vârfurile; Gavrila Cantemir, stud.- Brusturi; Pascu Nicolae, plugar- Brusturi; Pascu Ioan, plugar- Brusturi; Marian Sabin, plugar- Brusturi; Dragos Tolomeiu, plugar- Brusturi (
  inapoi)