Giulianova italia
Proiectul Scolar Socrates-Comenius
EUROPA- BOGATIE IN DIVERSITATE 2004- 2005
giulianova
giulianova

Torrione Il Bianco
Torrione

Giulianova Lido
Plaja la Marea Adriatica

Cupola San Flaviano
Cupola San Flaviano

Piazza V. Emanuele
Piata V. Emanuele

LINK-URI UTILE:

 

 • In urma impresiilor adunate de catre elevii si profesorii participanti la acest proiect, Giulianova se prezinta ca o localitate pe coaste estica a Italiei, la poalele Muntilor Apenini, pe malul Marii Adriatice la gurile raului Tordino, localitate ce apartine provinciei Abruzzo.
 • Localitatea Giulianova este o statiune balneara ideala si recunoscuta pentru plajele sale aurii acoperite cu un nisip auriu, avand o infrastructura turistica foarte bine dezvoltata si foarte moderna, oferind nenumarate tipuri de relaxare. Pe de alta parte este un loc care are de oferit vizitatorilor nenumarate comori istorice si culturale, la fel ca orice alt oras din italia.
 • Giulianova si-a luat acest nume la inceputul secolului trecut, incluzand Giulianova Alta- vechiul oras aflat pe varful dealului, Giulianova Lido, orasul dezvoltat de-a lungul coastei Marii Adriatice in prima parte a secolului XX in apropiere de statia de cale ferata si de portul pescaresc.

 • INFORMATII GENERALE:
  Altitudine: 68 m
  Distanta fata de Teramo: 27 km
  Populatia: ca. 22000 locuitori
  Cod postal: 64021
  Cod telefonic: 085
  CUM SA AJUNGI IN GIULIANOVA: pe autostrada: A-14 exit Giulianova
  - autobus, tren: de la Pescara si Ancona
  - sosele: S.S.N. 80 de la Teramo

  ISTORIE:
  Giulianova a fost o veche colonie romana numita Castrum Novum a carei existenta a fost inregistrata inca de la 290 i.C., la gurile raului Tordino. Curand a devenit un important centru comercial si militar si una dintre intersectiile cheie ale comertului intre orasele din sudul Adriatici si orasele din nord, Ascoli Piceno si Roma. In 1001, conform legendei, ramasitele Sfantului Flaviano, episcop al Constantinopolului au fost transferate la Castrum Novum si pana astazi odihnesc la asezamantul care a luat numele de Castelul "San Flaviano".

  Intre secolele XI si XIII orasul medieval s-a mutat intro pozitie mai inalta pe deal pentru o mai buna aparare. Castelul San Flaviano a trecut la familia Acquaviva, care si-a stabilit aici resedinta principala pana la distrugerea orasului in 1460, in cursul bataliei dintre Federico de Montefeltro si Alessando Sforza de o parte parte si Giacomo Piccinino si populatia locala de cealalta parte. 10 ani mai tarziu ducele Giuliantonio Acquaviva, in loc sa reconstruiasca vechiul centru a fondat un nou oras pe care la numit Giulia (de la numele lui) pe un deal din apropiere. Noul oras avea un plan patrat si era inconjurat de foarte inalte dealuri si 7 turnuri de aparare care au existat pana in anii 1860. Numai unul a rezistat pana in zilele noastre.

  In 1798 Giulia a fost ocupat de armata franceza, apoi dupa infrangerea lui Napoleon a devenit o parte a Regatului celor doua Sicilii, pana la Uniunea Italiei in 1860. In 1870 cresterea economica si demografica s-a facut simtita datorita inaugurarii caii ferate in 1863, incurajand locuitorii sa lase partile vechi fortificate ale orasului si sa se stabileasca de-a lungul coastei.

  OBIECTIVE IMPORTANTE:

 • Biserica St. Flaviano, de origine medievala, cu moderne lucrari create de sculptorii Francesco Coccia si Venanzo Crocetti
 • Pinacoteca Civica V. Bindi, cu o bogata colectie de picturi ale unor pictori napoletani din sec al XIX-lea. Asezata pe Corso Garibaldi se intinde in sase camere comform planului Palatului Bindi, unde dealtfel se gaseste si biblioteca.
 • Sanctuarul "Madonna dello Splendore", putin in afara centrului localitatii, unde se afla statuia Sfintei Maria care, conform traditiei, a aparut unui taran numit Bertolino la 22 aprilie 1557 chiar in locul unde constructia s-a ridicat.
 • Biserica "Santa Maria del Mare", la Giulianova Lido, a fost construita inainte de secolul 12 in stil romanic, prezentand un portal pe fatada cu capiteluri decorate cu crini si 18 scene de inspiratie crestina.
 • Turnul rotund "Il Bianco" - Este unul din cele mai remarcabile ramasite ale zidului antic care inconjura vechea cetate Giulia si a devenit un obiectiv arheologic, dat fiind ca este singura ramasita a orasului roman Castrum Novum.
 • Biserica "Sant'Antonio" - dateaza de la 1560, cu un interior baroc, a fost folosit ca resedinta a franciscanilor care au trait in apropierea unei manastiri.
 • Casa "Maria Immacolata" - Constructia, ridicata in secolul al XVI-lea ca asezamant al Calugarilor Capucini ("Capucine Friars"= frati) este inconjurata de un foarte frumos parc.
 • "Cappella De Bartolomei" - In "Piazza della Libertą" aceasta capela a apartinut puternicei familii De Bartolomei. Construita in 1876, pastreaza basoreliefuri si sculpturi ale lui Pagliaccetti.
 • Sala Raffaello Pagliaccetti - In "Piazza della Libertą" aceasta sala pastreaza un numar important de lucrari ale sculptorului Pagliaccetti, nascut in Giulianova in 1839 si decedat aici in 1900, un sculptor reprezentativ al naturalismului Florentin. Sala adaposteste deasemenea lucrari in calc ale fiului sau Ulderico Ulizio.
 • Monumentul lui Vittorio Emanuele II - Este o lucrare impresionanta in bronz al lui Pagliaccetti, ridicata in amintirea vizitei primul rege al Italiei in oras in octombrie 1860.
 • Casa Vincenzo Cermignani - Pe "Via Piave", aceasta casa pastreaza picturi si desene ale artistului Vincenzo Cermignani, nascut in Giulianova in anul 1902 si decedat tot aici in 1971 dupa ce si-a petrecut cea mai mare parte a vietii ca refugiat politic in Franta.
 • Casa Gaetano Braga - Pe "Corso Garibaldi", astazi Centru de documentare muzicala, a fost casa natala a lui Gaetano Braga, "regele violoncelului" in secolul 19.
 • SARBATORI:

 • 21-22 Aprilie Sarbatoarea "Madonnei dello Splendore", are loc o cursa de cai inauntrul centrul orasului, in memoria aparitiei Fecioarei Maria unui umil taran. Sarbatoarea atrage mii de oameni in ziua cursei prin centrul orasului din 21 aprilie. Este o reactualizare a vechi curse a cavalerilor arabi.
 • Iulie Festivalul "Saptamana Marii" cu activitati diferite, muzica si, bineinteles, mancare pescareasca.
 • 30 Iulie Festivalul Formatiilor
 • 7-11 August Buskers' Festival
 • 8-14 August Sarbatoarea "Madonnei del Portosalvo", la Giulianova Lido, una din cele mai vechi sarbatori, dedicata "Madonnei del Portosalvo", protectoarea marinarilor si pescarilor. In ziua inchiderii procesiunea se desfasoara pe mare.
 • Pe toata perioada verii - concerte cu muzica nationala si internationala in parcul "Chico Mendez" soi la Kursal, un palat foarte frumos cu deschidere la mare.

 • datele si fotografiile au fost preluate de pe siturile: www.abruzzo2000.com si www.abruzzocitta.it