galerie de arta
Niculita
Darastean

inceputuri
societati
culturale
institutii
culturale
artizanat
arta
literatura

   Viata culturala:

   Începuturile vietii culturale în Halmagiu se pierd în negura timpului, întocmai ca istoria. Locuitorii din vechime au avut putin răgaz de a se preocupa si de cultură. Cele dintâi manifestari culturale au fost basmele, cimiliturile, creatiile folclorice, strigăturile, obiceiurile si superstitiile, cu completări, influente si noi forme de exprimare.
   Câteva minti mai luminate si-au astâmpărat setea de cultură prin povestiri cu continut ecleziastic, hagiografic si apocrif întrucât în vremurile întunecate ale evului mediu n-au existat scoli si singura instituti de cultură în această localitate a fost biserica. Mai târziu, începând cu secolul al XVII-lea, au circulat povestirile si romanele populare: Alexandria, Esopia si altele, care au desfătat sufletele dornice de fictiune au deschis o perspectivă spre lumea fanteziei si a miracolelor.


Formatia de dansuri a scolii generale ~1984

   Putini stiutori de carte au copiat putinele scrieri si le-au făcut cunoscute pe cale scrisă sau orala, străduindu-se să le prezinte într-un cadru cât mai plăcut si accesibil, iar oamenii cu talent si înclinatii artististice le-au făcut adăugiri si le-au transmis din generatie în generatie, tot pe cale orală.

   CUPRINS

   - Începuturile vietii culturale.
   - Viata culturală de tip modern.
   - Societatea meseriasilor si a comerciantilor. - Societatea " Viitorul "
   - Manifestări corale
   - Biblioteca.
   - Căminul cultural
   - Reguli de bună cuviintă si viata morală.
   - Artizanat- creatori de arta populara, ceramica, imbracaminte, etc
   - Arta- arta plastica, pictura pe sticla, icoane, arta naiva
   - Literatura- poezie populara, povestiri, zicale, ghicitori


Acest site a fost creat de Niculita Darastean in Noiembrie 2001
e-mail:
webmaster@darnick.com