Pagina contine material audio- video. Va rugam sa aveti rabdare cateva minute pana acesta se incarca.

 
galerie de arta
Niculita
Darastean

casele
portul
traiul si
hrana
datini
obiceiuri
sarbatori/
targuri

   Din etnografia localitatii:

   Din punct de vedere etnografic depresiunea Hălmagiului reprezintă o zonă cu particularitati deosebite si aici ca de altfel în întreaga tară, s-au produs mutatii importante, care au schimbat conditiile de existentă materială si spirituală. Dacă realizările recente le cunoastem si la consemnăm în imagini si documente, nu-i mai putin adevarat că o astfel de preocupare n-a existat decât sporadic în trecut.
   Generatiei noastre, ca verigă din lantul istoric al generatiilor care s-au succedat pe aceste plaiuri, îi revine rolul să consemneze, acum când nu este prea târziu, ceea ce a mai rămas si se mai cunoaste din arhitectura, îmbrăcămintea si traiul înaintasilor, cu un cuvânt din etnografia localitătii.
   Atât în trecut, cât si azi, Hălmagiul a fost si este înconjurat de întinse păduri. În secolele anterioare s-a dus o permanentă luptă cu pădurile defrisându-se suprafete pentru cultura cerealelor, pentru păsuni si chiar pentru întemeierea unor gospodării pe acele locuri. Din acest motiv locuintele si adăposturile pentru animale (grajdurile) au fost construite exclusiv din lemn întrucât această materie exista din plin.
   Asadar în depresiune a existat o arhitectură din lemn cu acoperisuri înalte, tuguiate si învelite cu paie.
   În cele ce urmează vom prezenta câteva aspecte de etnografie referitoare la locuintele, îmbrăcămintea si hrana hălmăgenilor din trecut si de azi.

   In partea dreapta puteti viziona un dans popular (RUPTA DE LA ACIUA) disparut din satul Avram Iancu (Aciua), comuna Varfurile, judetul Arad, Romania.


   CUPRINS

   - Arhitectura caselor si mobilierul din case.
   - Portul hălmăgenilor (îmbrăcăminte)
   - Traiul si hrana.
   - Datini, obiceiuri si superstitii.
   - La nastere, la nuntă si la înmormântare."Cantec la cerutul miresei"- Taraful de la Varfuri"Ardeleana"- Taraful de la Varfuri


"Joc de pe Muntele Gaina"- Taraful de la Varfuri
mai multe melodii


Acest site a fost creat de Niculita Darastean in Noiembrie 2001
e-mail:
webmaster@darnick.com